Çift anadal programına kabul edilecek yıllık toplam öğrenci sayısı, ilgili programın o yıla ait birinci sınıf birinci yarıyıl anadal öğrenci sayısının % 20’sini geçemez.
Senato tarafından onaylanan başvuru ve değerlendirme takvimi ile kontenjanlar son başvuru tarihinden 15 gün önce Rektörlükçe ilan edilir.
a) Lisans: Öğrenci, ilan edilen ikinci anadal diploma programına, en erken 3 üncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda 5 inci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda 7 inci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise 9 uncu yarıyılın başında başvurabilir ve en fazla 2 tercih yapabilir.
b) Önlisans: Öğrenci, ilan edilen ikinci anadal diploma programına en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir ve en fazla 2 tercih yapabilir.
Başvuru anında anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 4.00 üzerinden 2.71 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20 sinde bulunan, başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler. Ayrıca aşağıdaki şartlar uyarınca yükseköğretim kurumları kontenjan belirleyebilir ve öğrenciler de bu şartlar kapsamında başvuru yapabilir.
Çift anadal yapacak öğrencilerin kontenjanı, anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 4.00 üzerinden 2.71 olmak şartıyla, anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması % 20 oranından az olmamak üzere senato tarafından belirlenir. b) Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları da programların kontenjanının % 20 sinden az olmamak üzere senato tarafından belirlenir.
Çift anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 4.00 üzerinden 2.71 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst % 20 sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.
Başarı sıralaması şartı aranan programlarda çift anadal yapmak isteyen öğrencinin, bu Yönergede belirlenen diğer şartların yanı sıra kayıt olduğu yıldaki ilgili programın Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen başarı sıralaması şartını sağlamış olması gerekir.
Çift anadal programına başvurular Rektörlük tarafından ilan edilen tarihlerde internet üzerinden online başvuru formu doldurulup onaylanarak yapılır. Öğrenci başvuru kayıt raporunun çıktısını alarak bir kopyasını imzalı bir şekilde başvuru tarihinden itibaren bir hafta içerisinde başvurulan bölüm sekreterliğine teslim eder, bir kopyasını ise saklar.
Değerlendirme, genel not ortalaması dikkate alınarak büyükten küçüğe doğru tercih sırasına bağlı olarak kontenjan sayısınca Öğrenci Bilgi Sistemi aracılığı ile yapılır. Genel not ortalamasının eşit olması halinde ÖSYS taban puanı yüksek olana öncelik verilir İlgili bölüm tarafından başvurusu uygun görülen öğrencinin kabul işlemi başvurulan bölümün bağlı olduğu Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu kararı ile tamamlanır, sonuç ilgili birimin web sayfasında ilan edilir.
Aynı anda birden fazla çift anadal programına kayıt yapılamaz. Ancak aynı anda çift anadal ile yandal programına kayıt yapılabilir.
Çift anadal diploma programındaki öğrenci, anadal diploma programında kurum içi geçiş hükümlerine uygun koşulları sağladığında çift anadal diploma programına yatay geçiş yapabilir.
Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.