Öğrenci Bilgilendirme Rehberi
Öğrencilerin notlarını, açılan dersleri, kayıt yenileme ve ders seçimi işlemlerini, öğrenim kredisi/katkı payı bilgilerini, güncel duyuruları, ders/sınav programlarını, ders dokümanlarını, staj/işyeri eğitimi başvurularını, çiftanadal/yandal başvurularını, uzaktan öğretim sistemine erişimi, yaz okulu kayıtları, ortalamalarını öğrenmelerini, uluslararası öğrenci alımı başvurularını, mümkün kılan bilgi sistemidir.(https://obs.isparta.edu.tr)

Kaydınız yapıldıktan sonra Öğrenci Bilgi Sisteminde (https://obs.isparta.edu.tr) yer alan “Öğrenci No Öğren” linkini kullanarak TC Kimlik Numaranızı girmek suretiyle öğrenci numaranızı öğrenebilirsiniz. İlk kayıtta Şifreleriniz TC Kimlik Numaralarınızın Son 8 hanesi olarak atanmıştır.
https://obs.isparta.edu.tr adresinden Şifremi Unuttum bağlantısına tıklayarak şifrenizi yenileyebilirsiniz. Sistem yeni şifrenizi belirtmiş olduğunuz tebligata esas e-posta adresine gönderecektir. E-posta olmayan öğrenciler kayıtlı olduğu okulun öğrenci işlerine ulaşarak e-postalarını güncelleyebilirler.

Bir akademik yıl güz ve bahar dönemlerinden oluşur. Güz ve bahar dönemleri sınav haftaları hariç en az 70 iş günüdür. Akademik takvime https://oidb.isparta.edu.tr adresinden erişebilirsiniz.
Üniversitemizin https://genelsekreterlik.isparta.edu.tr/ web adresinden yönergeler/yönetmelikler başlığı altında bulunan sekmelerden üniversitemize ait yönetmelik ve yönergelere ulaşabilirsiniz.https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Kurum/80686208#collapse1 bağlantısı ile de yönetmelik ve yönergeleri takip edebilirsiniz.
  • Yüz yüze eğitimde olduğu gibi uzaktan öğretimde de derslere düzenli olarak katılmalısınız. Aktif olarak her gün derslere katılmanız, derste verilen görevleri ve verilen ödevleri eksiksiz ve zamanında tamamlamanız, konuları öğrenebilmeniz için önemlidir.
  • Derse katılacağınız yerde güçlü bir internet bağlantısı olmalıdır.
  • Kamera ve mikrofonunun sürücü, görüntü kalitesi ve ses seviye ayarlarını kontrol etmelisiniz.
  • Mümkün olduğunca sessiz ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortam oluşturmaya çalışmalısınız.
  • Ders için gerekli kitap, kalem ve tüm materyallerin yanınızda olduğundan emin olmalısınız.
  • Ders başlama saatinden en az beş dakika önce hazırlıkları tamamlamış olarak beklemeye başlamalısınız.
  • Derse kendi kullanıcı adınız (öğrenci numarası) ile giriş yapmalısınız. Bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza Adobe Connect Masaüstü/Mobil Uygulamasını indirip kurmalısınız.
  • İlk bağlantıda kameranız ve mikrofonunuz kapalı bir şekilde derse katılmalısınız, devamında öğretim elemanı izni ile açabilirsiniz.
  • Konuşmadan önce “söz istiyorum” butonuna basarak öğretim elemanından izin alarak söz alabilir, sorulara cevap vermek istediğinizi belirtebilirsiniz. Böylece herkesin fikirlerini ifade edebileceği gürültüsüz bir ortam oluşabilir.
  • Acil durumlar dışında ders sırasında derse bağlandığınız tablet veya dizüstü bilgisayarın karşısından ayrılmamalısınız.
  • Mesajlaşma kutusundan cevap verirken, kısa ve konu ile ilgili cevaplar vermeye özen göstermelisiniz.
  • Ders esnasında dersi ilgilendiren sorular dışında mesajlaşma özelliğini meşgul etmemelisiniz.
  • Ders esnasında yemek yememeli veya su dışında herhangi bir içecek içmemelisiniz.
  • Ödev ve sorumluluklarınızı gözden geçirmeli, günün geri kalanında yapmanız gereken işleri önem ve öncelik sırasına göre planlamalısınız.
  • Öğrenci Bilgi Sisteminin mesajlar bölümünü kontrol ederek ders öğretim elemanlarının gönderdiği mesajları değerlendirmelisiniz.
  • Danışman veya dersin sorumlu öğretim elemanları tarafından kurulan sosyal medya öğrenci/sınıf gruplarından ders öğretim elemanlarının gönderdiği mesajları, dokümanları değerlendirmelisiniz.
  • Öğretim elemanlarının size vereceği ödevleri, size duyurulacak ödeve bağlı kalarak verilen zaman içerisinde, biçimde ve nitelikte hazırlayarak sisteme yüklemelisiniz. Ödevde istenen şartlar ile uyumsuz ödevler değerlendirilmeyebilir, mağduriyet yaşamayınız.
  • Uzaktan öğretim sistemine bağlanamama durumlarında sistemden çıkarak tekrar bağlanmayı denemelisiniz. Bağlanamadığınız derslerin kayıtlarını daha sonra sistem arşivinden izleyebilirsiniz. Sistemden kaynaklanan bağlantı sorunları nedeniyle yapılamayan derslerin telafilerine öğretim elemanının duyurularını takip ederek katılmalısınız.
Uzaktan Öğretim Sistemi Öğrenci Bilgi Sisteminiz (OBS) üzerine entegredir. Ziyaret etmeniz gereken adres obs.isparta.edu.tr adresidir.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi uzaktan öğretim sistemi Adobe Connect sanal sınıf altyapısını kullanmaktadır. Bu nedenle Adobe Connect yazılımını kurmanız derslere katılımınız için önemlidir.

Bilgisayarınızda yüklü değilse Adobe Connect yardımcı programına ihtiyacınız olabilir. Otomatik olarak başlayacaktır. İndirip, kurunuz.Programı bir kere kurmanız yeterlidir, her toplantıyı açtığınızda yüklemenize gerek yoktur.

Web Kameranızı başlatmak için iki yöntem vardır. İlki; web kamerası simgesine tıklamaktır. Simge yanındaki aşağı ok tıklayarak gelişmiş ayarlara erişebilirsiniz.

Mikrofonu başlatmak için mikrofon simgesine tıklayabilirsiniz. Simge yanındaki aşağı ok tıklayarak gelişmiş ayarlara erişebilirsiniz.
Adobe Connect yazılımını kurmadıysanız, web tarayıcınızın desteklemesi durumunda HTML5 olarak toplantıyı açacaktır. Ancak bu durumda derse sadece katılımcı olabilirsiniz. Dersinizin öğretim elemanı sizlere sunucu yetkisi vermesi durumunda ekranınızı paylaşamazsınız.
Adobe Connect kullanıcı adınız öğrenci numaranızdır. Şifreniz Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) parolanızla aynıdır.
Hayır. Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) ve Adobe Connect ayrı platformlardır. Bu nedenle birinde parola değiştirdiğinizde diğer platformda parolanız değişmez.
Adobe Connect parolanızı unutmanız durumunda Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) üzerinden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. OBS'ye giriş yaptıktan sonra anasayfanızdaki alandan yeni parola yazarak Adobe Connect Şifresini Değiştir butonuna basmanız yeterlidir.

Dersin öğretim elemanı tarafından yüklenen ders dokümanlarına OBS’ye girdikten sonra Ders Dokümanları menüsünden ulaşabilirsiniz. Dersi seçtikten sonra dosyalar karşınıza gelecektir. Dosyayı İndir butonuna basarak indirebilirsiniz.

Üniversite e-posta adresi üniversitemiz e-posta sistemi üzerinden öğrencilere tanımlanan e-posta adresidir. Bu e-posta adresini OBS’ye giriş yaptıktan sonra Mail Oluştur/Mail Şifresi Sıfırla bağlantısını tıklayarak e-posta adresinizi oluşturabilirsiniz. Oluşturulan e-postanın şifresi varsayılan olarak TC kimlik numaranızın son sekiz hanesidir. Bu şifreyi değiştirmek veya e-posta adresine gitmek için https://eposta.isparta.edu.tr adresine tıklayınız.
Üniversitemiz öğrenci topluluklarına üye olma avantajlarından yararlanabilirsiniz.https://sksdb.isparta.edu.tr/tr/ogrencitopluluklari/ogrenci-topluluklari-7924s.html

Üniversitemize yeni kayıt yaptıracak öğrencilerimiz ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzunda belirtilen tarihler arasında e-devlet üzerinden kayıt yaptıracaklardır. Ancak Üniversitemizin bazı programlarında Kayıt için gerekli belgelerde Sağlık Raporu veya Adli Sicil Kaydı istendiği için e-devlet kaydına açık olmayan programlardaki öğrenciler ile e-devlet üzerinden kayıt işlemini gerçekleştiremeyen öğrenciler, Üniversitemiz Akademik Takviminde belirlenen tarihler arasında kazanmış oldukları okullara şahsen başvuru yaparak kayıt işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.

Yeni kayıt tarihleri arasında kaydını yaptırmayan öğrenci adayları, kayıt hakkından vazgeçmiş sayılır ve herhangi bir hak iddia edemezler.

ÖSYM tarafından belirlenen tarihler arasında https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden yapabilirler.

Bu adrese E-Devlet şifresi ile girerek, E-Hizmetler sekmesinden açılacak sayfanın sonunda yer alan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı başlığı altındaki Üniversite E-Kayıt sekmesinden kayıt işlemlerini tamamlayabilirler.

Kayıt işleminden sonra mutlaka kayıt yapıldığına dair belge alınmalıdır. Bu yöntemle kayıt işlemini tamamlayan öğrencilerin Üniversitemize kayıtlarla ilgili olarak gelmelerine veya herhangi bir belge getirmelerine gerek yoktur. Ancak adayların, e-devlet üzerinden kayıt yaptıktan sonra, belirlenen tarihe kadar https://obs.isparta.edu.tr adresinde yer alan sağlık raporlarını yüklemeleri gerekmektedir. Adli sicil kaydı istenen öğrencilerin sağlık raporu ile birlikte adli sicil kaydı belgesini de yüklemeleri gerekmektedir.

E-Devlet şifresi, şahsen başvuru ile üzerinde T.C. Kimlik Numarası’nın bulunduğu fotoğraflı kimlik (nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet) ibraz edilerek yurt içinde PTT Merkez Müdürlükleri’nden veya yetkili şubelerinden alınabilir.
E-Devlet üzerinden E-Kayıt işlemini yapamayan adayların kayıt işlemi üniversitemizin belirlediği tarihler arasında duyurular takip edilerek yapılacaktır.

E-Devlet’ten kayıt yaptırıp, kayıt yaptırdığınıza dair belgenin çıktısını aldıysanız, kayıt için Üniversitemize gelmenize gerek yoktur. Ancak adayların, E-Devlet üzerinden kayıt yaptıktan sonra,https://obs.isparta.edu.tr adresinde yer alan bilgileri güncellemesi gerekmektedir.

E-Devlet’ten kayıt yaptıran öğrencilerin kayıt için Üniversitemize gelmelerine ve herhangi bir belge getirmelerine gerek yoktur.

Türkiye’nin her yerindeki Halk Bankası şubelerinden herhangi birisine gidip 10 haneli öğrenci numaranızı söyleyerek veya Halk İnternet Bankacılığını veya Halk ATM’lerini kullanarak borcunuzu yatırabilirsiniz.

Öğrenim Ücretini https://obs.isparta.edu.tr adresinden sisteme giriş yaparak Kredi Kartı (Sanal Pos ile Harç Ödeme İşlemleri) bağlantısına tıklayarak herhangi bir bankaya ait herhangi bir kredi kartı hesabından ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Katkı Payını/Öğrenim Ücretini sehven fazla ödeyen öğrencinin dekont (ödeme belgesi) ve dilekçe ile kayıtlı olduğu okulun Öğrenci İşleri birimine müracaat etmesi halinde iade işlemi gerçekleştirilir. (Öğrencinin kimlik kartında tanımlanan hesap numarasına iade işlemi gerçekleştirilir).

Bir Eğitim-Öğretim yılı her biri en az yetmiş iş günü olmak üzere güz ve bahar dönemlerinden oluşur. Resmi tatil günleri Eğitim-Öğretim günlerinden sayılmaz. Yarıyıl/Yılsonu/Bütünleme sınav günleri bu sürenin dışındadır.

Bir Eğitim-Öğretim yılında Önlisans-Lisans programlarında her dönem için ders ve uygulama kredisi en az 30 AKTS’dir. Eğitim-Öğretim süresi iki yıl olan programlarda en az 120, dört yıl olan programlarda en az 240 AKTS’dir.

Ders kayıtları ilan edilen tarihleri arasında yapılacaktır. Ders Kayıt Duyurusu ve Kayıt Yenileme Kılavuzu için https://obs.isparta.edu.tr ve https://oidb.isparta.edu.tr adresini takip ediniz.
  1. Öğrenciler, her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen süreler içinde, öğrenci bilgi sistemi üzerinden ders seçer, ders seçimi sonucu ilgili mevzuatla belirlenen öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretini ödemek suretiyle kayıtlarını yenilemiş olurlar. Öğrenciler, ders kaydını tamamladıktan sonra ders kayıt raporunun çıktısını almak zorundadır. Kaydını yenilemeyen öğrencilerin kayıt yenilemedikleri süre öğrenim süresinden sayılır ve öğrenci bu süre içerisinde öğrencilik haklarından yararlanamaz.
  2. Azami öğrenim süresini dolduran öğrenciler ise aldıkları dersler için ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen katkı payı veya öğrenim ücretini ödemek suretiyle kayıtlarını yenilemiş olurlar.
  3. Ders geçme sistemi uygulanan bir programın birinci sınıfında öğrenime başlayan öğrenciler, kayıt oldukları yarıyıla/yıla ait tüm dersleri almakla yükümlüdür.
  4. Öğrenciler akademik takvimde belirtilen ekle/sil tarihlerinde, öğrenci bilgi sistemi üzerinden yeni dersler alabilir, tekrarlamak ve almak zorunda olduğu dersler hariç, diğer dersleri bırakabilir. Ekle/sil tarihlerinden sonra hiçbir şekilde ders değişikliği yapılmaz. Staj dersi için ekle/sil işlemi öğrencinin staja başlamak istediği tarihin bir hafta öncesine kadar yapılabilir. Öğrenciler kayıt yenileme işleminin tümünden sorumlu olup, kayıtlarını kendileri yenilemek zorundadırlar.
  5. Süresi içerisinde kaydını yaptıramayan öğrenciler mazeretine ilişkin başvurularını, akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapar. Mazereti, ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öğrencilerin kayıt yenileme işlemleri öğrenci işleri tarafından ekle/sil tarihlerinde tamamlanır.
  6. Staj yapılması zorunlu olan programlarda öğrencilerin birimleri tarafından ilan edilen staj takvimine uymaları zorunludur.
  7. Bir dersi normal yarıyılında almayan öğrenciler ile bir dersten FF, FD, K ve NA notu alan öğrenciler bu derse tekrar verildiği ilk yarıyılda, öncelikle kaydolmak zorundadırlar. Ancak önkoşul uygulanan müfredatlarda, öğrencinin önkoşul şartını sağlayamadığından dolayı kaydolamadığı dersler bu zorunluluğun dışındadır.
  8. Eğitim-Öğretim planlarından kaldırılan derslerden başarısız olan öğrenciler bu derslerin sınavına girerler, öğrenciler daha önce bu dersi almamış ise bu derslerin yerine konulan dersleri alırlar, yerine konulan ders yoksa bu derslerden sorumlu tutulmazlar, ancak mezun olabilmeleri için gerekli toplam krediyi tamamlamak üzere başka ders alırlar.
  9. Öğrenciler, ilgili yönetim kurulu kararıyla Üniversitenin diğer birimlerinden veya diğer yükseköğretim kurumlarından da ders alabilirler.
  10. Daha önce başka bir yükseköğretim kurumunun öğrencisi iken, ÖSYM tarafından yapılan sınavlara girerek ve/veya yatay geçiş yoluyla Üniversitenin eşdeğer düzeyde bir programına kesin kaydını yaptıran öğrencilerin kayıt olduğu yarıyılın ilk iki haftası içinde başvurmaları halinde, ilgili bölüm/program intibak komisyonu görüşleri dikkate alınarak ilgili yönetim kurulu kararı ile ders muafiyetleri ve sınıf intibakları yapılır. Bu durumda olan öğrenciler, yeni okuyacakları derslere eşdeğer olan ve önceden okuyup başarılı oldukları derslerin kredisi kadar üst yarıyıldan ders alabilirler.
  11. Genel not ortalaması (GNO) 1.80 ve üzerinde olan öğrencilerin ders yükleri staj dersi hariç, bulundukları yarıyılın ders yükünün 2/3’ünü aşmayacak şekilde artırılabilir. Dönemde ders kredisi toplamı 30 AKTS olan bölümlerde azami ders kredisi 50 AKTS olarak belirlenmiştir.
  12. GNO’su 1.80’den az olan öğrencilerin ders yükleri kayıt olunan yarıyılda staj dersi bulunması durumunda staj dersinin AKTS’si kadar artırılabilir. Kayıt olunan yarıyılda staj dersi bulunmaması durumunda ders yükleri artırılamaz. Öğrenciler dönemde 30 AKTS ders alabilir.
  13. Bir öğrenci önceki yarıyıllardan başarısız dersi olmaması ve genel not ortalamasının 2.50 ve üzerinde olması halinde üst yarıyıldan ders alabilir. Bu durumdaki öğrencinin ders yükü staj dersi hariç 2/3 (50 AKTS) oranında artırılabilir.
  14. Üst yarıyıldan alınacak derslerin ders programında çakışması halinde öğrenci, birinci öğretim öğrencisi ise bu derslerden birini birinci öğretimin varsa diğer şubesinden ya da ikinci öğretimden, öğrenci ikinci öğretim öğrencisi ise, bu derslerden birini ikinci öğretimin varsa diğer şubesinden ya da birinci öğretimden alabilir.
  15. Staj dersi için üst yarıyıldan ders alma şartları uygulanmaz.
  16. Çift anadal ve yandal programı öğrencilerinin her yarıyılda alacağı toplam ders yükü, staj dersi hariç, o yarıyıla ait anadal ders yükünün iki katını aşmayacak şekilde artırılabilir.
  17. Öğrencilerin değişim programlarından aldığı derslerin, kredileri de gözönünde bulundurularak Üniversiteden almak zorunda oldukları derslerden hangisinin karşılığı olarak sayılacağına birim yönetim kurullarınca karar verilir. Ayrıca yurt dışında alınan ve başarılı olunan ders/dersler kredi karşılığı ile birlikte yurt dışındaki orijinal isimleri ile transkriptlerde yer alır.
Ders kaydını akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde yapamayan öğrenciler mazeretli kayıt haftasında dilekçe ile kayıtlı olduğu Fakülte/YO/MYO’ya başvurmalıdır. Mazeretli kayıt haftasından sonra ders kaydı yapılamaz ve öğrenci öğrencilik hakkından yararlanamaz. Ders kaydı yaptırılmayan dönem öğretim süresine dahildir.

Bir ders için birim yönetim kurulu kararı ile birden fazla şube oluşturulabilir.

Şube değişiklik talebinizi akademik takvimde belirtilen ders ekle/sil haftası içerisinde derslerin ders programında çakışması halinde öğrenci, birinci öğretim öğrencisi ise bu derslerden birini birinci öğretimin varsa diğer şubesinden ya da ikinci öğretimden, öğrenci ikinci öğretim öğrencisi ise, bu derslerden birini ikinci öğretimin varsa diğer şubesinden ya da birinci öğretimden alabilir.

Zorunlu derslerin açılması için öğrenci sayısı dikkate alınmaz. Seçmeli Ders (Seçmeli, Seçimlik I-I)/Üniversite Ortak Seçimlik Derslere ilk defa kaydolan öğrenci sayısının 15/25 kişiden az olması halinde birim yönetim kurulu bu dersin açılmamasına karar verebilir. Derse, kaydolan öğrenci sayısının yetersizliği veya başka nedenlerle açılmaması durumunda; ders ekle/sil haftasında öğrenciler dersi çıkarıp yerine başka bir ders almak zorundadır. Öğrencinin okuduğu döneme kadarki dönemlik AKTS toplamı en az 30 olmalıdır. Seçmeli veya zorunlu derslerin takibi öğrencinin sorumluluğundadır.

Seçmeli derslerde dersin kontenjanının dolması ile ders seçemeyen öğrenciler bağlı bulundukları bölüm başkanlıklarına ulaşarak kontenjan artırımı talebinde bulunmalıdır.

Öğrenciler derslere, uygulamalara ve sınavlara katılmak zorundadır. Devam zorunluluğunun sınırı, teorik derslerde en az % 70, uygulamalı derslerde ise en az %80’dir. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenciler dönem veya yıl sonu sınavlarına giremezler. Öğrencilerin devam durumları, dersi veren öğretim elemanı tarafından izlenir. Öğrencilerin alacakları sağlık raporları, derse devam sürelerinin hesabında dikkate alınmaz. Bir dersin devamını alıp da başarısız olan öğrencilerin, dersi tekrarlamaları durumunda yeniden devam şartı aranmaz, ancak uygulamalı derslerden başarısız olan öğrencilerden yeniden devam şartı aranabilir.
Erasmus-Farabi-Özel Öğrenci-Mevlana gibi değişim programları ile giden öğrenciler harcını kayıtlı olduğu üniversiteye yatırır. Ders kaydı yapmaz ancak dönüşte birim öğrenci işlerinde intibak işlemlerini yaptırır, intibak işleminin sonuçlanmasını takip eder. Bu öğrenciler transkript alarak kontrol etmelidir.
Üniversitemiz https://akts.isparta.edu.tr adresinden istediğiniz dersin güncel ders içeriklerine ulaşabilirsiniz. Ders içeriklerini bağlı bulunduğunuz bölüm başkanlıklarına onaylatabilirsiniz.
Ders programı ve ders içerikleri ile ilgili sorunlarınız için bölüm başkanlığınız ile görüşünüz.
Öncelikle Fakülte/YO/MYO öğrenci işlerine, bölüm sekreterlerine veya bölüm başkanlığına başvurabilirsiniz.
Kimlik kartını kaybeden öğrenci, kayıtlı olduğu birime veya OBS’den Kimlik Kartı Talep Et tıklanarak; kendisine, aynı dönemde geçerli olacak yeni kimlik kartı verilir.
Evet devam eder.
Üst üste dört yıl, Katkı Payı / Öğrenim Ücretinin ödenmemesi ve ders kaydı yapılmaması durumunda kaydınız silinir.
İlan edilen ders kayıt günlerinde ekle-sil işlemi yapabilirsiniz. Ders kayıtları sona erdikten sonra yeterli sayıda öğrenci yazılmadığından dolayı kapatılan ders/dersler yerine, (maksimum kredi sınırı içerisinde olmak kaydıyla) yeni ders seçilebilir. Ders Silme işlemi yapılamaz.
Çakışan derse kayıt olunamaz. Ancak öğrenciler çakışan dersi, eşdeğer olduğu program tarafından kabul edilmiş bir ders olmak şartı ile öncelikle kayıtlı bulunduğu fakültenin diğer programlarından, ilgili bölüm başkanlığının önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile alabilir. Bunun için öğrenciler Bölüm Başkanlığına dilekçe vermelidir.

Eğitim-Öğretim Sınav Yönetmeliği ve Bağıl Değerlendirme Yönetmeliği'ne göre hesaplanan ve bulunduğunuz döneme kadar almış olduğunuz tüm derslerin not ortalamasına denir.

Her ders için ayrı ayrı

Ağırlıklı not ortalaması =Dersin kredisi * Başarı katsayısı bulunur.

Tüm dersler içinAkademik ortalama (GNO)=Toplam ağırlıklı not ortalaması / Toplam alınan ders kredisi şeklinde hesaplanmaktadır.

Ders AdıKrediHarf NotuBaşarı KatsayısıAğırlıklı Not Ortalaması
Türk Dili2AA4.008.00
Girişimcilik3BA3.5010.50
İngilizce I2BB3.006.00
Matematik I5CC2.0010.00
Matematik II4CB2.5010.00
İngilizce II2DD1.503.00
Kariyer Planlama3DC1.003.00
Tarih I3FF0.000.00
Tarih II3FD0.501.50
TOPLAM2752.00
52/27 =1,93 (GNO/Akademik ortalama)

Virgülden sonra iki haneli olarak görülmekte olup görülmeyen 3. hane için yuvarlama işlemi yapılmaktadır. 1,9259 = 1,93 / 2,805 = 2,81

Önemli Not:

  • Mezuniyet için en az GNO =>2.00 gerekir
  • Dönem ders kayıtları sırasında 1.80 sınırı önemlidir
  • Öğrencinin GNO (Genel Not Ortalaması) 1.80 ve 1.80’den fazla olduğu durumlarda, öğrenci döneminde en fazla 50 AKTS kredilik ders alabilir.
  • Ders seçiminde ilk önce alttan alması gereken başarısız olduğu FF, FD, NA notlu dersleri alır.
  • Kalan kredisini dönemdeki derslerden tamamlar.
  • Öğrencinin GNO (Genel Not Ortalaması) 1.80’den az olduğu durumlarda, öğrenci döneminde en fazla 30 AKTS kredilik ders alabilir.

Mezun olabilmek için en az 2.00 genel not ortalamasına sahip olmanız gerekmektedir. 4’lük katsayının başarı notu olan harf dönüşümü aşağıdaki gibidir;

Tablo II. Harf notu, katsayısı ve 100 puan üzerinden değer aralığı
Harf NotuKatsayı100 Puan Üzerinden Değeri
AA4.0088-100
BA3.5081-87
BB3.0074-80
CB2.5067-73
CC2.0060-66
DC1.5053-59
DD1.0046-52
FD0.5039-45
FF0.000-38

Bağıl değerlendirme yöntemine göre bir öğrencinin bir dersteki başarı notunun belirlenmesi için; ara sınav ve varsa diğer eğitim-öğretim etkinlikleri ile yarıyıl/yılsonu sınavlarının katkıları dikkate alınarak ham notu hesaplanır.

Bu not değerlendirme yönteminde 100 üzerinden ham not olarak kabul edilir. Tüm öğrenciler için 100 üzerinden ham notlar,

  • sınıfın genel başarı düzeyi,
  • notların dağılımı,
  • sınıf ortalaması ve/veya standart sapması,

dikkate alınarak Senato tarafından kabul edilen harfli sistem veya 4’lük sisteme uyarlanır.

Bu değerlendirmede sadece ara sınav yapılmışsa, ara sınavın başarı notuna katkısı (vize) % 40, yarıyıl/yılsonu sınavından alınan notun başarı notuna katkısı (final) % 60’tır. Ara sınavın yanı sıra ödev, proje, uygulama ve benzeri yarıyıl içi çalışmaları yapılmışsa yarıyıl içi sınav ve etkinliklerin başarı notuna katkısı önceden bildirilir. Bütünleme sınavı yapılan dersin harf notunun hesaplanmasında, öğrencinin yıl içi sınav ve çalışmalarına ait notları aynı şekilde dikkate alınır ve bütünleme sınavı notu yarıyıl/yılsonu sınavı (final) notu yerine geçer.

Arasınav(Vize)Yılsonu(Final)Ortalama
Girmedi80
0*0,480*0,6
04848

Arasınav(Vize)Yılsonu(Final)Ortalama
5080
50*0,480*0,6
204868

Arasınav Vize(%30)Proje(%70)Arasınav (Vize) NotuYılsonu(Final)Ortalama
50706480
50*0,370*0,764*0,580*0,5
1549324072

Üniversitemizde Bağıl Değerlendirme Sistemi, Bağıl Değerlendirmeye katılmaya hak kazanan öğrenci sayısı 30 ve üzerinde ise uygulanır

(Bağıl Değerlendirmeye katılacak öğrenci sayısına ulaşmak için öncelikle devamsız öğrenciler sınıf mevcudundan düşülür. Bu durumdaki öğrencilerin notları, Bağıl Değerlendirme istatistiği dışında tutulur; ortalama ve standart sapma hesaplamasına katılmaz. )

Devamsız öğrenciler gibi, ham başarı notu BDKL (Bağıl Değerlendirmeye Katma Limiti) altında kalan öğrencilerin sayısı da sınıf mevcudundan düşürülür ve bu öğrencilerin notları sınıf ortalaması ve standart sapma hesaplamasına katılmaz.

(Üniversitemizde BDKL=15 olarak uygulanmaktadır.)

  • Bir yarıyılda (dersin öğretim elemanı başka ek sınav yapmazsa) arasınav(vize), yılsonu(final) ve yılsonu(final) yerine geçen bütünleme olarak sınavlar yapılır.
  • Sınav tarihleri akademik takvimde ilan edilir.
  • Devamsız öğrenciler, yarıyıl/yıl içindeki ve yarıyıl sonunda yapılan sınavlardan NA notunu alır
  • Yılsonu (Final) sınavından en az 45 alınması gerekir. Yılsonu (Finali) 45 'in altında olan öğrenciler direkt olarak (FF/FD) notunu alırlar ve dersten başarısız kabul edilirler.

Mazereti nedeniyle arasınava katılamayan öğrencilerden; son sınav tarihinden sonraki ilk üç iş günü içerisinde ilgili birime başvuranlara ilgili yönetim kurulu tarafından mazeretlerinin kabul edilmesi halinde mazeret sınavı hakkı tanınır.

Diğer sınavlar için mazeret sınav hakkı verilmez. Mazeret sınavı hakkı, aynı ders için birden fazla kullanılamaz. Mazeret sınavları ilgili dönem içinde yapılır.

Uzaktan Eğitim sürecinde mazeret sınavlarına müracaatlar https://obs.isparta.edu.tr adresi üzerinden çevrimiçi(online) olarak yapılmaktadır.

Üniversitemizin MAZERETLİ SAYILMA VE MAZERET SINAVLARINA İLİŞKİN YÖNERGE’sine göre mazeretli sayılabilecek durumlar;

a) Sağlık mazeretlerinin değerlendirilmesi

Öğrencinin sağlık nedeniyle mazeretli sayılabilmesi için hastalığını, sağlık kurumlarından alacağı sağlık raporu ile belgelendirmesi gerekmektedir.

b) Kaza ve olağandışı durumlar

Öğrencinin herhangi bir kaza geçirmesi nedeniyle sınava girememesi durumunda kazanın yetkili mercilerce düzenlenen tutanakla belgelendirilmesi gerekmektedir. Öğrencinin ailesinin oturduğu yerde olağandışı doğa olaylarının olması nedeni ile öğrencinin öğrenimine ara vermek zorunda olması veya sınavlarına girememesi halinde olağandışı doğa olayının yaşandığı il ya da ilçe yöneticisinden alacağı belge ile belgelendirmesi gerekmektedir.

c) Öğrencinin yakınının ağır hastalığı veya vefatı

Öğrencinin birinci derece yakınlarının ağır hastalığı durumunda sağlık kurulu raporu; vefatı halinde ise ölüm belgesi istenir.

ç) Gözaltı veya tutukluluk hali

Öğrenci, herhangi bir nedenle gözaltına alınmış veya tutuklanmış ve bundan dolayı sınava girememiş ise ilgili cumhuriyet savcılığı veya emniyet biriminden alacağı belge ile mazeret talebinde bulunabilir.

d) Öğrencinin çift anadal/yandala kayıtlı olma durumu

Anadalının yanında herhangi bir çift anadal veya yandal programında öğrencilik hakkını elde etmiş öğrencinin, anadal programındaki sınavları ile çift anadal/yandal programındaki sınavları çakışıyor ise öğrenci çift anadal/yandal programındaki sınavları için, belgelendirmesi koşuluyla, mazeretli sayılır.

e) Üniversite veya diğer resmi kurumlarca görevlendirilme durumu

Üniversitenin bilimsel, kültürel, sosyal veya sportif etkinlikleri ile ülkemizi ulusal ve uluslararası seviyede yurt içi ve yurt dışında temsil eden öğrencilerin ara sınav ve/veya yarıyıl/yıl sonu sınav hakları saklıdır.

f) Diğer mazeretler

İlgili birim yönetim kurulunun geçerli kabul edeceği diğer nedenlerle de öğrenci mazeretli sayılır.

Öğrenciler, maddi hata itirazı için sınav sonuçlarının ilan tarihinden itibaren bir hafta içinde bölüm başkanlığına yazılı olarak başvurabilirler. İlgili birimin isteği üzerine ilgili öğretim elemanı öğrencinin sınav kağıdını veya sınav cetvelini maddi hata yönünden tekrar inceler. İlgili öğretim elemanı ve bölüm başkanının itiraza ilişkin yazılı kanaatleri, ilgili yönetim kurulunca değerlendirilerek karar verilir. İlgili yönetim kurulunca sınav kağıtlarında veya sınav cetvellerinde maddi bir hata belirlenirse, bu hata ilgili öğretim elemanının ve bölüm başkanının da görüşü alınarak düzeltilir. İtiraz başvurusu en geç onbeş gün içerisinde ilgili yönetim kurulunda görüşülerek sonuçlandırılır ve öğrenciye duyurulur.
Bahar yarıyılı, güz yarıyılı veya varsa yaz okulu sonunda en az 2.00 GNO ile mezuniyet durumunda olup, staj dersi hariç sadece bir dersten FF veya FD ile başarısız olan ve o derse devam etmiş öğrenciler için, dönemine bakılmadan tek ders sınavı adıyla bir defaya mahsus olmak üzere sınav hakkı verilir. Tek ders sınavları, her yarıyılın sonunda bütünleme sınavlarının bitiş tarihinden itibaren on beş gün içerisinde yönetim kurulunun belirleyeceği bir tarihte yapılır. Varsa yaz okulu sonunda kullandırılacak tek ders sınav hakkı ise bir sonraki eğitim-öğretim yılı başlamadan ilgili yönetim kurulunun belirleyeceği bir tarihte yapılır.

Mezun olabilmek için ‘’TEK DERS’’ i kalıp (devamını almış olmak şartı ile) tek ders sınavına girecek öğrencilerimizin işlemleri OBS üzerinden yapılacaktır.

Öğrencilerimiz bütün notları açıklandıktan sonra OBS üzerinden ilan edilen tarihlerde girecekleri tek dersi seçerek tek ders sınavına girebileceklerdir.

Öğrenci bağlı bulunduğu birime tek derse girmek istiyorum talebi ile dilekçe vermesine gerek yoktur.

(1) Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimi öngörülen programlara kaydolan öğrenciler için her eğitim-öğretim yılı başında bir “Yabancı Dil(İngilizce)” yeterlik sınavı yapılır.

Eğitim dili Türkçe olan programlarımızı kazanan öğrenciler için Yabancı Dil Ders Muafiyet Sınavı akademik takvimde belirtilen tarihte Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından yapılır. Sınavın yeri ve saati Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından öğrencilere duyurulur.

(2) Her eğitim-öğretim yılı başında zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimi öngörülmeyen programlara yeni kaydolan öğrenciler için ilan edilen tarihlerde Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından bir yabancı dil yeterlik sınavı yapılır. Bu sınavda mutlak değerlendirme yöntemine göre 100 üzerinden en az 70 başarı notu alan öğrenciler yabancı dil derslerinden muaf sayılır.

(3) Her eğitim-öğretim yılı başında yeni kaydolan öğrencilere zorunlu okutulmasına karar verilen programlar için enformatik bölüm başkanlığı tarafından “Bilişim Teknolojileri ve Uygulamaları” dersi muafiyet sınavı yapılır. Üniversitenin ilgili birimi tarafından eğitim-öğretim yılının ilk iki haftası içinde yapılan bu sınavdan mutlak değerlendirme yöntemine göre 100 üzerinden en az 60 başarı notu alan öğrenciler bu dersten muaf sayılır.

Öğrenci Belgesi, üniversitemize kayıtlı ve öğrencilik haklarından yararlanan öğrencilerin Üniversitemizde öğrenci olduklarını gösteren belgedir.

Öğrencilerimiz E-Devlet üzerinden veya Kayıtlı olunan Fakülte/YO/MYO öğrenci işlerinden bizzat başvurarak öğrenci belgelerini alabilirler.

* Zorunlu hallerde Faks yolu ile başvuru kabul edilir.

* Öğrencinin şahsi başvurusu sonucunda hazırlanan belge, öğrencinin kendisi dışındaki herhangi bir şahsa teslim edilmemektedir.

Misafir öğrencilere sadece öğrenci durum belgesi verilir, öğrencilik haklarından yararlanamayacakları için öğrenci belgesi verilemez.
Öğrencilerin dönemlik olarak not dökümlerinin yer aldığı belgedir. Öğrenciler Kayıtlı olunan Fakülte/YO/MYO bizzat başvurarak transkript belgelerini alabilirler.
Lise diplomasını almak isteyen öğrencilerimizin Fakülte/YO/MYO öğrenci işlerine başvurmaları halinde, lise diplomasinin aslı öğrenciye verilir.
Diploma Eki-DE (Diploma Supplement-DS): Uluslararası şeffaflığı, akademik ve mesleki yeterliklerin tanınmasını kolaylaştırmak amacıyla Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve UNESCO/CEPES tarafından geliştirilen bir model çerçevesinde bir yükseköğretim programından mezun olanların diplomalarına ek olarak verilen ve mezun olunan programın niteliği, düzeyi, içeriği ve kapsamı hakkında bilgi veren belgedir.

(1) Diplomasını veya verilmiş ise geçici mezuniyet belgesini kaybedenler, ulusal gazetelerin birine verilen kayıp ilanı sureti, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya yabancı uyruklu öğrenciler için diğer kimlik belgesi örneği ve dilekçe ile birlikte ilgili birime başvurur.

(2) Geçici mezuniyet belgesi verilmiş ise kaybedenlere diploması verilir. Diplomasını kaybedenlere ise, ilgili birimin yönetim kurulu kararına istinaden ikinci nüsha olduğu belirtilen yeni bir diploma düzenlenir. Diplomanın ikinci nüshası da kaybedilmişse; ikiden fazla kaybedenlere kaçıncı defa verildiğini belirtmek kaydıyla ikinci nüsha diploma, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından düzenlenir, düzenlenme tarihinde görevde bulunan Dekan/Müdür ve Rektör tarafından imzalanır.

(3) Diploma ekini kaybedenler için yeni diploma eki düzenlenir. Diploma ekinin ikinci nüshası, Öğrenci İşleri Daire Başkanı tarafından imzalanır.

(4) Diğer belgelerin kaybı halinde, hak sahibinin birimine dilekçe ile başvurması durumunda, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından ilgili belge hazırlanır ve bu belge hak sahiplerinin kendilerine ya da noter onaylı vekâletnamelerini ibraz eden ilgiliye teslim edilir.

Mezunun yurt dışında bulunması halinde, vereceği vekâletnamenin Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarından alınmış olması gerekir. Vefat eden kişinin belgeleri, istekleri halinde veraset ilamını ibraz eden kanuni mirasçılarına teslim edilir.

Diplomasını kayıp eden öğrencilerimizin dilekçe, kimlik fotokopisi, varsa diploma yada geçici mezuniyet belgesinin fotokopisini, kayıp ilanı ile birim öğrenci işlerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. (Daha önceden geçici mezuniyet belgesini almış ve geçici mezuniyet belgesini kaybetmiş öğrencilerimizin sadece kayıp ilanı vermeleri yeterli olacaktır.)

Öğrencilerin Eğitim-Öğretim, kişisel ve yönetimle ilgili sorunlarının çözümüne yardımcı olmak ve öğrencileri yönlendirmek üzere, öğretim yılı başlamadan önce ilgili birim başkanlıklarının önerisi ve ilgili yönetim kurullarının kararıyla öğretim elemanları arasından akademik danışmanlar görevlendirilir. Akademik danışmanlar, sorumluluklarına verilen öğrencilerin kayıt yeniletme, ders seçme ve mezuniyet gibi işlemler yanında diğer sorunlarının çözümüne de yardımcı olmak üzere öğrenim süresi boyunca haftada iki saat zaman ayırırlar.

Danışmanların görev ve sorumluluklarına ilişkin esaslar, ilgili birimlerce belirlenir.

Mazeretiniz sebebi ile (sağlık, ekonomik, ailevi v.b.) eğitiminize bir süre ara vermeniz gerekiyor ise bunu bir dilekçe ve ekli belgelerle ilgili Fakülte Dekanlıklarına, Yüksekokul/Meslek Yüksekokul Müdürlüklerine Üniversitemiz Akademik Takviminde belirlenen 'Öğrenime Ara İzni Başvurusu İçin Son Gün' tarihine kadar başvuru yapmanız gerekir. Bir defada en az bir, en çok iki yarıyıl izin verilebilir. İzinli olunan dönem öğretim süresinden sayılmaz. Bu süre içinde öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar
Üniversiteden kendi isteği ile ayrılmak isteyen öğrencinin bir dilekçeyle kayıtlı olduğu birime başvurması halinde kayıt silme işlemi gerçekleşir.
Bir lisans programını tamamlamayan veya tamamlayamayan öğrencilerden; ilgili lisans programının birimlere göre değişiklik gösteren yarıyıllarının bütün derslerinden başarılı olan öğrencilere, başvurmaları halinde önlisans diploması verilir. Önlisans diploması almak için yapılacak başvurular herhangi bir süre ile sınırlı değildir. Önlisans diploması almayla ilgili olarak; 18/3/1989 tarihli ve 20112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Ön Lisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Tüm derslerini tamamlamış ve mezun aşamasına gelmiş (OBS’de okuyor olarak görülecektir.) öğrenci listeleri her hafta haftanın ilk günü okullara gönderilir. Okullardan gelen YKK doğrultusunda öğrenci mezun edilir. (OBS’de mezun olarak görülecektir.) Diplomalar yaklaşık 2-5 gün içerisinde hazır edilmektedir. Diploması hazır olan öğrencilerin T.C. kimlik kartları ile birlikte birim öğrenci işleri merkezine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Diplomalar şahsın kendisine ya da noter vekaleti ile üçüncü şahıslara verilir.
Kayıt yaptırdığı tüm dersleri geçmiş olmak şartıyla, genel ve dönem ortalaması 2.00 olan öğrenciler başarılı sayılırlar. Öğrencinin başarı sıralaması genel not ortalamasına göre hesaplanır. Bu öğrencilerden bir dönem sonunda en az normal ders yükü ile o dönemin not ortalaması 3.00-3.49 arasında olanlar başarı belgesi, 3.50-4.00 arasında olanlar ise üstün başarı belgesi almaya hak kazanır.
İlgili dönemde ders kaydını yaptırmayan, azami öğrenim süresini aşan öğrencilere öğrenci belgesi düzenlenemez, öğrencilik haklarından yararlanamazlar, ancak öğrenim durum belgesi verilebilir.
Yüksek Öğrenim Kredi Ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne ait https://kygm.gsb.gov.tr/ web sitesinden ilgili yönetmelikleri ve duyuruları takip edebilir siniz. Ayrıca Üniversitemize ayrılan kontenjanlar okulunuz ilan panosunda ilan edilir ve başvurular ilgili birime yapılır.
GNO'nuzun 2.0 (İki) nin altına düşmesi durumunda, bursunuz öğrenim kredisine dönüşür.
Okulunuzdan alacağınız yatay geçiş nedeniyle kaydınızın silindiğine dair belgenizi Yükseköğretim Kredi Yurtlar Kurumu'na iletebilirsiniz.

Azami öğrenim sürenizi doldurmamış olmanız ve bir önceki dönemde almanız gereken bütün dersleri almış ve başarmış olmanız şartı ile bölümünüzde / programınızda kayıtlı öğrenciler arasında ilk % 10 a girme şartı aranmaktadır.

Hazırlık sınıfı hariç, bulundukları bölümde her bir dönem için belirlenen asgari derslerden başarılı olan ve bu dersleri alan öğrencilerin başarı ortalamasına göre dönem sonu itibarıyla yapılacak sıralamada ilk yüzde ona giren ikinci öğretim öğrencileri, bir sonraki dönemde birinci öğretim öğrencilerinin ödeyecekleri öğrenci katkı payı kadar öğrenim ücreti öder.

Okuyan öğrencilerimiz öğrenci belgelerine ve transkriptlerine E-Devlet üzerinden online erişebilmektedir. Ayrıca birimine şahsen başvurarak alabilmektedirler.
Üstten ders alan öğrencinin erken mezun olma avantajının yanında üstten aldığı dersten kaynaklı %10 a girememe riski bulunmaktadır.
Her yıl akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır.
Üniversitemiz Yaz Okulu başvurusu, Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) üzerinden online olarak yapılmaktadır.
Yaz okulu ücretleri yaz okulu duyurusunda yayımlanmaktadır, diğer Üniversite öğrencileri ISUBÜ Üniversitesi öğrencilerinin 2 katı kadar ödeme yaparlar.
Yaz okulunda toplamda 20 AKTS ders alabilirsiniz.
Yaz okulu takvimi, senato tarafından belirlenir. Final sınav günleri bu süreye dahil değildir. Yaz okulunda verilecek her ders için normal eğitim-öğretim dönemindeki ders saati kadar ders yapılır. Bu ders saatleri, yaz okulu eğitim-öğretim süresindeki her haftaya eşit olarak dağıtılır. Yaz okulunda geçen süre eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.
Yaz okulunda açılması öngörülen dersler; ilgili dersi verme yeterliliğine sahip öğretim elemanının isteği, ilgili bölüm kurulunun teklifi ve ilgili Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. Dersin açılabilmesi için yeterli sayıda öğrencinin dersi talep etmesi gerekmektedir. Sayı Üniversitemiz Yönetim Kurulu tarafından belirlenmektedir.
Öğrenci, önceki yarıyıllardan başarısız dersi olmaması ve genel not ortalamasının 2.50 ve üzerinde olması halinde yaz okulunda üst yarıyıldan ders alabilirsiniz
Öğrenci, yaz okulunda almak üzere müracaat ettiği derslerin çakışması veya açılmaması nedeniyle alamadığı ders sayısı kadar, toplamda 20 krediyi aşmayacak şekilde, açılmış olan derslerden ders değişikliği yapabilir. Açılmayan veya çakışma nedeniyle alamadığı dersler için yatırmış olduğu ders ücretleri, ders değişikliği yaptığı derslere aktarılabilir veya ücretini belirtmiş olduğu IBAN hesabına iade edilebilir.
Öğrenci yaz okulunda almak istediği dersi, Üniversite içinde veya dışında başka bir bölüm/programdan alabilir. Ancak diğer bölüm/programdan alınacak dersin içerik, kredi ve saat ölçütlerinin, öğrencinin Yaz Okulu başlamadan önce başvurusu üzerine kayıtlı olduğu birimin Yönetim Kurulu tarafından önceden kabul edilmesi onay alması gerekir. Onay alınmadan başka yerlerden alınan dersler geçerli değildir.
Yaz okulunda öğrencinin bir dersin yarıyıl/yıl sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70’ini, varsa uygulama ve laboratuvarın en az % 80’ini takip etmesi gerekir. Bir dersin bulunduğu eğitim-öğretim döneminde devam zorunluluğunun yerine getirilmiş olması bu dersin yaz okulunda devam zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.
En az 2.00 GNO ile mezuniyet durumunda olup, staj dersi hariç sadece bir dersten FF veya FD ile başarısız olan ve o derse devam etmiş öğrenciler için yaz okulu sonunda da bir sonraki eğitim-öğretim yılı başlamadan ilgili yönetim kurulunun belirleyeceği bir tarihte tek ders sınavı yapılır.
Öğrencilerin disiplin işlemleri; 02.02.2023 tarih ve 7437 sayılı Kanunun 2. maddesi ile değişik 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun “Öğrenci disiplin işleri” başlıklı 54. maddesi hükümlerine göre yürütülmektedir.
Disiplin soruşturması öğrencilerin; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 54. maddesinin (1) “Disiplin cezaları ve disiplin cezalarını gerektiren disiplin suçları” fıkrasında belirtilen fiilleri işlemesi durumunda yapılmaktadır.

Verilen disiplin cezalarına; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 54. maddesinin (10) “Disiplin soruşturmasının sonucunun bildirilmesi, başvuru yolları ve cezaların uygulanması” fıkrasının (ç) bendine göre “Disiplin amirleri ve kurullarınca verilen disiplin cezalarına karşı on beş gün içinde üniversite yönetim kuruluna itiraz edilebilir. Dosya kapsamında, disiplin suçunu oluşturan fiil sebebiyle doğrudan mağdur olan kişi de aynı usulle karara itiraz edebilir.”

Ayrıca, yukarıda belirtilen fıkranın (e) bendine göre; “Öğrencilere verilen disiplin cezalarına karşı, itiraz hakkı kullanılmadan da idari yargı yoluna başvurulabilir.”

Disiplin cezaları bu konuda sicil affı çıkmadığı müddetçe öğrenci sicilinden silinmez.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 54. maddesinin (5) “Savunma hakkı” fıkrasının (a) bendine göre; “Hakkında disiplin soruşturması açılan öğrenciye isnat edilen suçun neden ibaret olduğu, savunmasını yapacağı tarihten en az yedi gün önce yazılı olarak bildirilir; ayrıca öğrenci bilgi sistemi üzerinden veya elektronik posta ya da kısa mesaj ile de bildirilebilir. Bu yazıda; öğrenciden belirtilen gün, saat ve yerde savunmasını yapmak üzere hazır bulunması istenilir.”

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 54. maddesinin (3) “Disiplin amirleri” fıkrasının (a) bendine göre; “Bir fakülte, enstitü, konservatuvar, yüksekokul veya meslek yüksekokulu içinde öğrencilerin işlemiş oldukları disiplin suçlarından dolayı soruşturma açmaya ilgili fakülte dekanı, enstitü, konservatuvar, yüksekokul veya meslek yüksekokulu müdürü yetkilidir.”

Ayrıca, yukarıda belirtilen fıkranın (c) bendine göre; “Soruşturma, yetkili disiplin amirinin belirleyeceği soruşturmacı veya soruşturmacılar eliyle yürütülür. Disiplin amiri gerekli gördüğü takdirde başka bir yükseköğretim kurumundan soruşturmacı görevlendirilmesini de talep edebilir.”

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 54. maddesinin (10) “Disiplin soruşturmasının sonucunun bildirilmesi, başvuru yolları ve cezaların uygulanması” fıkrasının (a) bendine göre; “Disiplin soruşturmasının sonucu, hakkında disiplin soruşturması yürütülen öğrenci ile varsa mağdura bildirilir.”

Ayrıca, yukarıda belirtilen fıkranın (b) bendine göre; “Disiplin soruşturması sonunda verilen disiplin cezası, soruşturma açmaya yetkili amir tarafından yukarıda sayılanlara ilaveten; öğrenciye burs veya kredi veren kuruluşa ve yükseköğretim kurumuna bildirilir.”

Öğrenciye çıkarma cezası verilmesi halinde bunlara ilaveten bütün Yükseköğretim Kurumlarına, Yükseköğretim Kuruluna, ÖSYM’ye, Emniyet Makamlarına ve ilgili Askerlik Şubesine yazılı olarak bildirilir.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 54. maddesinin (1) “Disiplin cezaları ve disiplin cezalarını gerektiren disiplin suçları” fıkrasının (a) bendinde belirtilen “Kınama” cezası hariç olmak üzere diğer bentlerde belirtilen cezaları alanlar cezanın başlangıç ve bitiş tarihi arasında öğrencilik haklarından yararlanmaz. (Cezalı olduğu süre içerisinde; öğrenci kimlik kartı alınarak; derslere, sınavlara ve okul yerleşke alanlarına giremez)

Genel Not Ortalaması(GNO) ile Önlisans ve Lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına, önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

Adayların, yatay geçiş için başvurduğu sınıfa veya yarıyıla kadar ayrılacağı kurumdaki programının bütün derslerini almış ve sınavlarını başarmış olması gerekmektedir.

Adayların, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının en az 4.00 üzerinden 3.00 olması gerekmektedir. Genel not ortalaması şartını sağlamayan ancak, kayıtlı olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanın, geçmek istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olan öğrenciler, genel not ortalaması ile yerleştirme tamamlandıktan sonra boş kontenjan olması halinde değerlendirilir.

Açık veya uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapacak adayların öğrenim görmekte olduğu programda en az 4.00 üzerinden 3.50 genel not ortalamasına sahip olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir. Örgün öğretim diploma programlarından, uzaktan eğitim diploma programına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, uzaktan eğitim diploma programına geçiş yapan öğrenciler uzaktan eğitim ücreti öderler.

İkinci öğretimden, sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk %10’una girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.

Zorunlu hazırlık sınıfı olan bölümlere yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, yabancı dil hazırlık muafiyet sınavına girmek zorundadır.

Uyarma cezasından daha ağır bir disiplin cezası alan öğrenciler yatay geçiş yapamaz.

Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere başvuran adayların, yukarıda belirtilen genel koşullara ilave olarak Üniversitemizce yapılacak özel yetenek sınavında başarılı olmaları gerekmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında asli ve sürekli kamu hizmetlerinde görevlendirilenlerin, sürekli olarak bir başka yere atanmaları halinde, kendileri ile bakmakla yükümlü oldukları çocukları ve eşleri, eşdeğer diploma programının, son sınıf veya son iki yarıyılı dışında her sınıf veya yarıyılına eğitim-öğretim yılının başlamasından itibaren en geç bir ay içinde kayıtlı oldukları diploma programına girişteki merkezi yerleştirme puanları, başvurulan diploma programının yerleştikleri yıl itibariyle taban puanından daha yüksek olmak şartı ile kontenjan aranmaksızın nakledilebilirler.

Anne/babaları devlet hizmetinde görevli olarak yurt dışında çalışan ve görevleri sona ermesi sebebiyle Türkiye’ye dönen veya anne/babaları yurt dışında işçi olarak çalıştıktan sonra kesin dönüş yapan öğrenciler, yabancı dil sınıfı hariç en az bir yıl okumuş ve yıl sonu sınavlarının tamamını başarı ile vermiş olması halinde yatay geçiş için başvuru yapabilir. Bu öğrencilerin yatay geçiş başvurusu ilgili yönetim kurulu tarafından yurt dışı yatay geçiş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirir.

Yurt içindeki bir yükseköğretim kurumundaki uluslararası ortak diploma programına devam eden öğrencilerden, yurt dışındaki yükseköğretim kurumundan akademik başarısızlık nedeniyle ilişkisi kesilenler, yurt içinde gördüğü yükseköğrenimdeki başarı notu esas alınarak, 24 Nisan 2010 tarih ve 27561 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arası Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin bu yönergedeki geçiş şartları çerçevesinde eşdeğer bir diploma programına yatay geçiş yapabilirler.

Her eğitim-öğretim yılının güz ve bahar yarıyıllarında Üniversitemiz Senatosu tarafından belirlenen tarihlerde “Yatay Geçiş Başvuruları ve Kayıt İşlemleri” yapılmaktadır.

  1. Güz yarıyılı için; önlisans ve lisans diploma programlarına “Kurumlararası, Kurum İçi ve Merkezi Yerleştirme Puanı (Ek Madde 1) Yatay Geçiş” Üniversitemiz Senatosu tarafından belirlenen tarihler arasında ilgili Fakülte Dekanlıklarına/Yüksekokul Müdürlüklerine şahsen, posta yolu veya online olarak yapılabilmektedir.
  2. Bahar yarıyılı için; önlisans programları için kurumlararası yatay geçiş kontenjanı yayınlanmaktadır.

Bu yarıyılda lisans programları için kurumlararası yatay geçiş yapılamamaktadır.

Bahar yarıyılına mahsus olmak üzere Merkezi Yerleştirme (Ek Madde-1) puanı ile yatay geçiş işlemleri üniversitemiz birimlerinin kontenjan teklifinin olması, kontenjan tekliflerinin Üniversitemiz Senatosunda kabul edilmesi durumunda yapılabilmektedir.

Kurum içi yatay geçiş üniversitemiz birimlerinin kontenjan teklifinin olması ve kontenjan tekliflerinin Üniversitemiz Senatosunda kabul edilmesi durumunda yapılabilmektedir.

Başvurular Üniversitemiz Senatosu tarafından belirlenen tarihler arasında ilgili Fakülte Dekanlıklarına/Yüksekokul Müdürlüklerine şahsen, posta yolu veya online olarak yapılabilmektedir.

Yurtiçindeki bir yükseköğretim kurumundan Üniversitemiz Önlisans ve Lisans diploma programlarına Kurumlararası yatay geçiş ile başvuru yapılabilmektedir. Başvuracak öğrencilerin başvuru sırasında genel not ortalamasının en az 4.00 üzerinden 3.00 olması gerekmektedir. Genel not ortalaması şartını sağlamayan ancak, kayıtlı olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanın, geçmek istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olan öğrenciler, değerlendirmeye esas puan ile yerleştirme tamamlandıktan sonra boş kontenjan olması halinde değerlendirilir.

Açık veya uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapacak adayların öğrenim görmekte olduğu programda en az 4.00 üzerinden 3.50 genel not ortalamasına sahip olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir. Örgün öğretim diploma programlarından, uzaktan eğitim diploma programına yatay geçiş yapılabilir.

Merkezi Yerleştirme (Ek Madde-1) puanı ile yatay geçiş başvusunda bulunabilmektedir. Yatay geçiş başvurusunda bulunacak öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istenilen programın sınav yılındaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekmektedir.

Yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumundan Üniversitemiz Önlisans ve Lisans diploma programlarına genel ağırlıklı not ortalaması ile yatay geçiş başvurusunda bulunacak adayların kayıtlı oldukları programda genel not ortalamalarının 4.00 üzerinden en az 3.00 ve başarısız dersinin olmaması gereklidir.

Bu yönergenin dayanağı olan yönetmeliğin 11. maddesi 7. fıkrası gereğince ayrılacak kontenjanlara ilave olarak fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarının ilgili kurulları, geçişin yapılacağı diploma programının giriş yılındaki kontenjanı ile yatay geçiş kontenjanı belirlenen yarıyıla kadar, programdan ilişiği kesilen veya ayrılan öğrenci sayıları ile bu yarıyıl içinde yatay geçiş yoluyla gelmiş olan öğrenci sayıları arasındaki farkı aşmayacak biçimde ilave kontenjan belirleyebilirler.

İlave kontenjan belirlenmesi halinde bu kontenjanlar en geç Mayıs ayı sonuna kadar Rektörlüğümüze iletilmelidir. Önlisans diploma programları için ikinci yarıyılda açılması istenen ilave yatay geçiş kontenjanları ise ilgili yönetim kurul tarafından belirlenerek, en geç Kasım ayı sonuna kadar Rektörlüğe bildirilmelidir.

Her bir program için, Senato tarafından yurtdışı yatay geçiş kontenjanı belirlenebilir. Yurtdışı yatay geçiş kontenjanları; yükseköğretim Kurulu tarafından her bir program için ayrılacak olan kontenjanın yarısını aşmayacak şekilde belirlenir.

Belirlenen kontenjanlar ilan edilmek üzere Rektörlük tarafından Yükseköğretim Kuruluna gönderilir. (4) Yatay geçiş başvuruları, Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilen tarihlerde ilgili Fakülte Dekanlıklarına/Yüksekokul Müdürlüklerine şahsen veya posta yolu ile yapılır.

Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından Yatay geçişlerde, yurt dışında aynı statüdeki yükseköğretim kurumlarının ilgili programlarının her bir sınıfı için başvuru yapabilecek öğrenci sayısının, o programın her bir sınıfı için belirlenen yurt dışı kontenjanının yüzde 15’ini geçemez. Yüzde 15’in hesaplanmasında 1’in altındaki sayılar 1’e tamamlanır. Virgülden sonraki kısım 5’ten küçükse alttaki tam sayıya, 5 ve yukarısında ise bir üst tam sayıya tamamlanır.

Yatay geçiş başvuruları ile ilgili ön değerlendirme, Fakülte/Yüksekokulların yönetim kurulları tarafından oluşturulan komisyonlar tarafından yapılır. Yatay geçişte yerleştirme işlemi, adayların değerlendirmede esas alınan puanlarının büyükten küçüğe doğru tercih sırasına bağlı olarak kontenjan sayısınca gerçekleştirilir.

Bu Yönergedeki şartlara ilave olarak yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde üniversite senatolarınca ayrıca kullanılacak kriterler belirlenebilir.

Kurum içi ve kurumlararası önlisans ve lisans programlarına yatay geçiş için başvuran adayların değerlendirme işlemi aşağıda belirtilen formülle yapılır.

Değerlendirmeye Esas Puan = [(Adayın Yerleştiği Programdaki Merkezi Yerleştirme Puanı/Geçiş Yapılmak İstenilen Programın İlgili Yıldaki Taban Puanı) * 0,40] + [Genel Not Ortalaması * 0,60]

Merkezi Yerleştirme (Ek Madde-1) puanı ile yatay geçiş değerlendirme işlemi;

Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istenilen programın sınav yılındaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekmektedir. Yerleştirme sıralaması öğrencilerin kayıt yaptırdıkları yıldaki ÖSYS/YKS puanlarına göre yapılmaktadır.

Her bir diploma programına yatay geçiş için başvuran adayların değerlendirme sonuçları, Rektörlük tarafından ilan edilen tarihlerde Üniversitemizin web sayfasında duyurulur. Ayrıca yatay geçiş hakkı kazananlara kendileri hakkındaki karar yazılı olarak ilgili birimce tebliğ edilir.

Yeterli başvuru olması halinde kontenjan sayısı kadar yedek aday ilan edilir. Belirlenen süre içinde asıl adaylardan başvuru yapılmaması halinde sırayla yedekler çağrılır.

İntibak komisyonları, öğrencinin daha önceki dönemlerde aldığı dersler ile yatay geçiş yaptığı programın derslerini dikkate alarak, öğrencinin hangi yarıyıla veya sınıfa intibak ettirileceğini tespit eder, varsa öğrencinin alması gereken ilave dersler ile muaf tutulması gereken dersler belirler.

Ders muafiyetinde, ders/derslerin kapsam/ içerik ve saat yönünden en az % 75 benzerlik göstermesi gerekir. Hesaplama sonucunda dersin/derslerin saatinin küsuratlı çıkması durumunda çıkan sonuç en yakın tam sayıya yuvarlanır. Dörtlü veya yüzlü sisteme göre elde edilen başarı notlarının birbirine dönüştürülmesinde, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen dönüştürme tabloları kullanılır.”

Özel öğrenci veya değişim programına katılan öğrencilerin kurumlar arası yatay geçiş yapmaları halinde sadece kayıtlı oldukları diploma programında kabul edilmiş olan dersleri transfer edilebilir.

Yatay geçişle gelen öğrencilerin önceki diploma programından aldığı ve başarılı olduğu derslerin intibakı yapılarak, bu derslere ilişkin daha önce alınan notlar transkripte işlenir ve not ortalamasına eklenir.

Bu madde kapsamında eğitim gördüğü programdan farklı bir programa yatay geçiş yapan öğrencilerin azami süreleri, programın azami süresinden kabul edildiği sınıf çıkartılarak hesaplanır.

Bu Yönerge kapsamında geçiş yapan öğrencilerin yeni durumları, kayıt işlemi tamamlanıp, geçiş ve intibak işlemleri kesinleştikten sonra en geç 15 gün içinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yükseköğretim öğrenci veri tabanına (YÖKSİS) işlenir.

İlgili yılda/dönemde yatay geçiş başvurusu kabul edilerek kayıt yaptıran ancak eğitim öğretim dönemi başlamadan önce yatay geçiş hakkından vazgeçen öğrencilerin yatay geçiş işlemleri iptal edilir. Bu öğrenciler yatay geçiş yapmış öğrenci kabul edilmez ve yatay geçiş başvurusu yaptıkları yükseköğretim kurumuna geri dönerler.

Bu öğrenciler yatay geçiş kaydını iptal ettirdikleri yıl/dönemde başka bir yükseköğretim kurumuna yatay geçiş hakkı elde etmeleri durumunda yatay geçiş yapabilirler.”

Vakıf yükseköğretim kurumları veya yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından örgün veya ikinci öğretime geçiş yapan öğrenciler, bakanlar kurulu kararı hükümleri doğrultusunda öğrenim ücreti öderler. Birinci öğretimden ikinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ile ikinci öğretim programından birinci öğretim diploma programına yatay geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.

Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile diğer ilgili yönetmelik hükümleri uygulanır.

Sınıf geçme sistemi ve entegre model gibi ayrık uygulamaların olduğu programların bağlı olduğu birimin yönetim kurulları, ilgili yönetmelikler ve bu yönergede öngörülmeyen durumlarda karar almaya yetkilidir.

Bu yönerge Senato tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

Bu yönerge hükümleri Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.

Üniversitemize her Eğitim Öğretim Yılı Güz ve Bahar Yarıyıllarında Lisansüstü Öğrenci Alım Başvurusu ve Lisansüstü Yatay Geçiş başvurusu yapacak öğrenciler Üniversitemiz Akademik Takviminde belirlenen tarihler arasında ilgili enstitü ile iletişime geçerek başvuru yapabileceklerdir. Ayrıntılı Bilgi için.
  • Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
  • Yükseköğretim Kurumu Güz ve Bahar Dönemi Ek Madde 1 Uygulama İlkeleri
  • Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Kurumlararası Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönerge
  • Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Kurum içi Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönerge
Çift anadal programının amacı, anadal programlarını başarıyla yürüten lisans öğrencilerinin aynı zamanda ikinci bir dalda lisans/önlisans diploması almak üzere, önlisans öğrencilerinin ise ikinci bir dalda önlisans diploması almak üzere öğrenim görmelerini sağlamaktır.
Çift anadal lisans programı açacak bölümler, çift anadal program önerisi ile birlikte kontenjanlarını ve çift anadal ders planlarını Mayıs ayının sonuna kadar Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu kurullarına sunarlar. Çift anadal programı açılması, ilgili kurullarının önerisi ve Senatonun onayı ile kesinleşir ve ilgili bölümlerin işbirliği ile yürütülür.

Çift anadal programındaki dersleri saptamada ve bunların alınacağı yarıyılları planlamada öğrencilere yardımcı olmak ve çift anadal programının amacına uygun biçimde yürütülmesini sağlamak üzere ilgili Bölüm Başkanınca bir Çift Anadal Programı Koordinatörü atanır. Çift Anadal Programı Koordinatörü öğrencilerin anadal lisans/önlisans programı danışmanları ile iletişim içinde görev yapar.

Çift anadal programına başvurusu kabul edilen öğrencinin alacağı dersler bölümler arasında kararlaştırılır ve ilgili Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. İki programa birden saydırılan dersler öğrencinin her iki programındaki yarıyıl kaydında yer alır veher iki transkriptte de gösterilir. Öğrencinin her iki programda ortak sayılan bir dersten çekilmek istemesi durumunda dersten çekilme işlemi her iki program için işlem görür.

Çift anadal programından izinli sayılan veya değişim programları çerçevesinde başka bir yükseköğrenim kurumunda öğrenim gören öğrenci, çift anadal programından da izinli sayılır. Çift anadal programında dersin açılmaması veya ders çakışması gibi nedenlerle ders alamayacak olan öğrencilere çift anadal programı verilen bölümün ve çift anadal programının bağlı olduğu dekanlık/müdürlük onayı ile yarıyıl izni verilebilir. Verilen izin eğitim öğretim süresinden sayılmaz. Ancak ilgili bölümün ikinci öğretim programı olması halinde I. öğretim programına kayıtlı çift anadal öğrencileri II. öğretimden, II. öğretim programına kayıtlı çift anadal öğrencileri I. öğretimden ders alabilir.

Çift anadal Programına kayıtlı öğrencilerin bu programları tamamlamaları için çift anadal programındaki alan yeterlilikleri dikkate alınarak alan dersleri belirlenir. Anadalında yer alan ve iki program için de ortak kabul edilen derslerin (Genel Kültür vb. alan dışı dersler) AKTS Kredileri toplamı dahil edilerek bulunan AKTS Kredisinin her bir program için önlisans programında 120 AKTS, 4 yıllık lisans programında 240 AKTS Kredi ders alması gerekir. Ayrıca çift anadal programını açan bölüm tarafından gerekli görüldüğü takdirde, staj ve benzeri uygulamalarda ilave edilebilir.

Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 4 üzerinden 2,35’e kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 4 üzerinden 2,71’in altına düşen öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir.

Çift anadal programında, izinsiz olarak iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin çift anadal programından kaydı silinir.

Öğrenci, çift anadal programını kendi isteği ile bırakabilir.

Çift anadal programına kabul edilecek yıllık toplam öğrenci sayısı, ilgili programın o yıla ait birinci sınıf birinci yarıyıl anadal öğrenci sayısının % 20’sini geçemez.

Senato tarafından onaylanan başvuru ve değerlendirme takvimi ile kontenjanlar son başvuru tarihinden 15 gün önce Rektörlükçe ilan edilir.

a) Lisans: Öğrenci, ilan edilen ikinci anadal diploma programına, en erken 3 üncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda 5 inci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda 7 inci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise 9 uncu yarıyılın başında başvurabilir ve en fazla 2 tercih yapabilir.

b) Önlisans: Öğrenci, ilan edilen ikinci anadal diploma programına en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir ve en fazla 2 tercih yapabilir.

Başvuru anında anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 4.00 üzerinden 2.71 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20 sinde bulunan, başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler. Ayrıca aşağıdaki şartlar uyarınca yükseköğretim kurumları kontenjan belirleyebilir ve öğrenciler de bu şartlar kapsamında başvuru yapabilir.

Çift anadal yapacak öğrencilerin kontenjanı, anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 4.00 üzerinden 2.71 olmak şartıyla, anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması % 20 oranından az olmamak üzere senato tarafından belirlenir. b) Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları da programların kontenjanının % 20 sinden az olmamak üzere senato tarafından belirlenir.

Çift anadal diploma programındaki genel not ortalaması en az 4.00 üzerinden 2.71 olan ancak anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst % 20 sinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.

Başarı sıralaması şartı aranan programlarda çift anadal yapmak isteyen öğrencinin, bu Yönergede belirlenen diğer şartların yanı sıra kayıt olduğu yıldaki ilgili programın Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen başarı sıralaması şartını sağlamış olması gerekir.

Çift anadal programına başvurular Rektörlük tarafından ilan edilen tarihlerde internet üzerinden online başvuru formu doldurulup onaylanarak yapılır. Öğrenci başvuru kayıt raporunun çıktısını alarak bir kopyasını imzalı bir şekilde başvuru tarihinden itibaren bir hafta içerisinde başvurulan bölüm sekreterliğine teslim eder, bir kopyasını ise saklar.

Değerlendirme, genel not ortalaması dikkate alınarak büyükten küçüğe doğru tercih sırasına bağlı olarak kontenjan sayısınca Öğrenci Bilgi Sistemi aracılığı ile yapılır. Genel not ortalamasının eşit olması halinde ÖSYS taban puanı yüksek olana öncelik verilir İlgili bölüm tarafından başvurusu uygun görülen öğrencinin kabul işlemi başvurulan bölümün bağlı olduğu Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu kararı ile tamamlanır, sonuç ilgili birimin web sayfasında ilan edilir.

Aynı anda birden fazla çift anadal programına kayıt yapılamaz. Ancak aynı anda çift anadal ile yandal programına kayıt yapılabilir.

Çift anadal diploma programındaki öğrenci, anadal diploma programında kurum içi geçiş hükümlerine uygun koşulları sağladığında çift anadal diploma programına yatay geçiş yapabilir.

Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.

Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik‘te şartlar belirtilmiştir.
Çift anadal da 2. bir diploma düzenlenir iken yan dal da sadece aldığı fark dersleri gösterir transkript düzenlenmektedir.
Çift anadal programlarında öğrenciye anadal lisans programından mezuniyet hakkını elde etmeden çift anadal ikinci lisans programının diploması verilmez. Anadal lisans programından mezuniyet hakkını elde eden öğrenci, çift anadal ikinci lisans programını bitiremese bile anadal lisans programına ait lisans diplomasını alabilir. Çift anadal programlarına ait diplomalar, programların ait olduğu birimlerin onayı ile verilebilir.

Herhangi bir yükseköğretim kurumunda okuduğu derslerden muaf tutulmak isteyen öğrenciler, kayıt yaptırdıkları yarıyılın ilk iki haftası içinde başvurmaları hâlinde, ilgili yönetim kurulu kararıyla bu derslerden muaf tutulabilir. Öğrencinin muaf olduğu dersler dikkate alınarak hangi yarıyıla intibaklarının yapılacağına ilgili yönetim kurulu karar verir. Birimler muafiyet ve intibak usul ve esaslarını belirleyebilirler.

Öğrenci transkripti ile öğrenci işleri merkezine başvuruda bulunur. Sonrasında OBS’den derslerini seçer ve ders içerikleri (onaylı) ile birlikte bölüm intibak komisyonuna teslim eder.

Her Eğitim-Öğretim yılı için Üniversitemiz tarafından hazırlanan Akademik Takvimde belirlenen Özel Öğrenci Başvurusu İçin Son Gün tarihine kadar özel öğrenci olmak istediğiniz birime başvuru yapabilirsiniz.

Bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenci, farklı bir yükseköğretim ortamı, kültürü kazanımı elde etmek için veya özel durumu, sağlık ve benzeri nedenlerle, kaydı kendi üniversitesinde kalmak şartıyla her iki üniversitenin ilgili birim yönetim kurullarının uygun görmesi halinde özel öğrenci olabilir.

Özel öğrenciler, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumundan ders alıp almadıklarına bakılmaksızın, öğrenci katkı payını kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna öder.

İlgili akademik birimin yönetim kurulunca kabul edilen sağlık ve özel durumlar dışında, özel öğrenci olarak ders almak isteyen öğrencilerin genel akademik not ortalamasının en az 3,00 olması, başarısız veya alamadığı dersinin bulunmaması gerekir.

Olağanüstü durumlarda özel öğrenci olarak kabul edilen öğrencilerde başarı koşulu aranmaz.

Öğretim dili Türkçe olan programlarda öğrenim gören öğrencilerin yabancı dilde öğretim yapan programlardan özel öğrenci statüsünde ders alabilmeleri için yabancı dil düzeylerinin yeterli olduğunu Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi yönetmelik hükümleri çerçevesinde belgelemeleri gerekir.

Özel öğrenci, aynı yarıyılda, ders programının çakışmaması şartıyla, kendi yükseköğretim kurumundan ders almayı sürdürebilir.

Öğrencinin özel öğrencilikte geçirdiği süre, öğretim süresine dahildir.

Özel öğrencinin ders yükü, üniversitemiz önlisans, lisans eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir. Devam, sınav ve başarı değerlendirmesinde özel öğrenci olarak öğrenim görmekte olduğu yükseköğretim kurumunun önlisans, lisans eğitim- öğretim ve sınav yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Özel öğrencinin, özel öğrenci olarak ders aldığı yükseköğretim kurumunda öğrencilik hakları devam eder ancak bu yükseköğretim kurumunun ve programın diplomaya veya statüye yönelik öğrencilik haklarından yararlanamaz.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesine özel öğrenci olarak kayıt yaptıran öğrenciye kayıtlı olduğu birim tarafından geçici öğrenci kimlik kartı verilir. Özel öğrencilik süresi sona eren öğrenci, bu kimlik kartını iade eder.

Öğrencinin, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre suç teşkil eden bir fiil nedeniyle ceza alması durumunda özel öğrencilik statüsünün sona ermesine veya devamına birim yönetim kurulu karar verir.

Öğrencilerinin başka bir yükseköğretim kurumundan özel öğrenci olarak ders alabilmelerinin koşulları şunlardır:

a) Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumundan ders almak isteyen öğrencinin almak istediği derslere ait onaylı kredi ve içeriklerini gösteren dokümanı dilekçesine ekleyerek en geç ilgili yarıyıla ilişkin kayıt yenileme tarihi başlangıcından 30 gün öncesine kadar kayıtlı olduğu bölüm başkanlığına başvuru yapması gereklidir.

b) Özel öğrenci başvuruları, bölüm başkanlığınca değerlendirilerek uygun görülmesi durumunda intibak komisyonu raporuyla birlikte bölüm kurulu kararıyla birim yönetim kuruluna sunulur. İlgili birim yönetim kurulu, özel öğrenci başvurularını değerlendirir ve başvurunun kabulü veya reddine karar verir.

c) Özel öğrencilerin, başka bir yükseköğretim kurumundan alınan derslere ilişkin başarı notlarının karşılıkları, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Önlisans ve Lisans Ders Muafiyet ve İntibak İşlemleri Yönergesi’ne göre belirlenir.

Başka bir yükseköğretim kurumu öğrencilerinin Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi programlarından özel öğrenci olarak ders alabilmelerinin koşulları şunlardır:

a) Özel öğrenci olarak Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi programlarından ders almak isteyen başka bir yükseköğretim kurumu öğrencisi, kayıtlı olduğu birim yönetim kurulu kararını dilekçesine ekleyerek ilgili eğitim öğretim yarıyılının kayıt yenileme tarihleri içerisinde bölüm başkanlığına başvuru yapmalıdır.

b) Başvurular bölüm kurulunca değerlendirilerek uygun görülmesi durumunda birim yönetim kuruluna sunulur. İlgili birim yönetim kurulu, başvuruları değerlendirir, kabulüne veya reddine karar verir. c) Her eğitim öğretim yılı için özel öğrenci kontenjanları, programın başvurulacak yarıyıla ait kayıtlı öğrenci sayısının %5’ini geçemez.

c) Türkçe öğretim yapan programlara özel öğrenci olarak başvuruda bulunan yabancı uyruklu öğrencilerin Türkçe dil yeterliliklerini “Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Önlisans ve Lisans Programlari İçin Uluslararasi Öğrenci Kabul ve Kayıt Yönergesi’’ hükümleri çerçevesinde belgelendirmeleri gerekir.

d) Her yarıyıl sonunda ilgili öğrencinin aldığı derslerin isim, kredi ve başarı notlarının topluca yazıldığı belge (transkript) öğrenci işleri daire başkanlığı tarafından yazılı olarak öğrencinin kayıtlı olduğu kuruma gönderilir.

Yaz dönemi staj yapacak öğrenciler staja başlamadan önce OBS’de Zorunlu Staj Başvuru işlemleri menüsünden staja gideceği işyeri bilgilerini ve staj tarihlerini doldurur. Doldurulan Staj bilgileri bölüm staj sorumlusu tarafından sistemden onaylandıktan sonra staj başvuru formunu öğrenci çıktı olarak alır. Çıktı staj yapılacak işyerine onaylatıldıktan sonra bölüm başkanlığına ve muhasebe birimine teslim edilir.

Staj ile ilgili tüm işlemler Üniversitemiz staj yönergesi kapsamında hazırlanan Staj Yönergesi ile belirlenmiştir. Bölümler kendilerine özel uygulama esaslarını belirler.

Staj zorunludur, geçme notu yoktur, tamamlanan stajlar transkriptte G (GEÇER) ifadesi ile gösterilir.

Staj 1 dördüncü yarıyıl sonunda ve Staj 2 altıncı yarıyıl sonunda yaz döneminde uygulanır.

Staj ve İşyeri Eğitimi süresince öğrencilerin sigortasını fakültemiz karşılar.

https://oidb.isparta.edu.tr/assets/uploads/sites/73/files/staj-yonergesi.pdf
Staj öğrencinin okuduğu bölümün uygulamalı olarak ilgili sektörde 30 iş günü olarak eğitim görmesidir
Staj dersi 8 AKTS olmakla birlikte sadece mezuniyet kredisine etki eder, GNO’ ya etki etmez.
OBS’den den zorunlu staj işlemleri içerisin de iş yeri eğitimi tıklayarak uzaktan eğitim sistemine öğrenci numarası ve OBS şifresi ile giriş yapılarak izlenen videolardan sonra yapılan sınavdan en az 60 not almak şartı ile alınan belgedir. Sınavdan geçemeyen öğrencilere 6 sınav hakkı verilir, sınavda aldığınız en yüksek not görülür 60 geçer not alamayan öğrenci bütün işlemleri baştan yapar.

İŞYERİ EĞİTİMİ modelinin ana hedefi; iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikteki elemanı ve personeli günün teknolojileri ve bilgilerine sahip olarak iş dünyası ile birlikte yetiştirmektir.

İşyeri eğitimine gideceği dönemde öğrencilerimizin GNO=>1.80 olması ve gideceği dönemde alttan dersi olmaması gerekir.

Uygulama yapılan FAKÜLTE ve MYO’nun İşyeri Eğitim Yönergesi’ne uygun olan öğrenciler yapabilir?
İşyeri Eğitimini Güz veya Bahar Yarıyılında ilgili Yönetmelik ve Yönergelere uygun olmak koşulu ile yapabilirsin. Pandemi nedeniyle bu yıl ile sınırlı olmak koşulu ile öğrenciler dönemlere eşit dağıtılmayacaktır.
İşyeri eğitimi için başvuru tarihleri her dönemin başında ilan edilir. Bu tarihten sonra Bölümlerin uygun gördüğü İşyeri-Öğrenci eşleştirmelerine göre SGK kayıtları oluşturulacaktır. Ders dönemi başlama tarihi ile de İşyeri Eğitimi başlayacaktır. Öğrenciler, OBS üzerinden başvuramamaları halinde İlgili Bölüm Komisyonlarına Gerekli Belgeler (Transkript, Yaz Okulu Eşdeğerlik Belgesi vb.) ve Dilekçe ile başvurmalıdır.
Başvurularınızın eksik veya Firma onayı alamamanız durumunda eksiklerinizi tamamlayabilirsiniz. Mücbir sebeple başvuru yapamayan öğrencilerimiz başvurularını yapabilirler. ANCAK SGK işlemlerinin yetişmesi halinde işyeri eğitimlerini yapabilirler. Aksi durumda İşyeri Eğitimi YAPILAMAZ.
İşyeri Eğitimi Firma onay belgeleri (OBS’den yapacağınız ilk başvuruyu Bölüm komisyonu yetkilisinin onaylaması sonrası OBS’den çıktı alınarak öğrenci ve firma tarafından imzalı olacak “İşyeri Eğitimi Sözleşmesi ve İş kazası Formu”) & Yaz Okulu Notlarının İşlenmemesi Nedeniyle veya Çift Anadal Öğrencisi olup Başvuru Yapamayanların Dilekçesi ve Ekleri
OBS üzerinden (bir üst maddede belirtilen onaylanmış, ıslak imzalı belgeleri) taranmış belgeleri yükleyebilir. OBS üzerinden yükleyemeyen öğrenciler Bölüm Koordinatörlerine mail yolu ile ulaştırabilir. Islak imzalı dokümanları Final döneminde mülakat sınavında teslim edilmelidir. Aksi takdirde işyeri eğitimi başarısız sayılacaktır.
Tüm derslerden başarılı Güz Yarıyılı sonunda mezun olabilecek öğrencilerimiz Raporlarını Bölüm Komisyon/Koordinatörlüklerine ulaştırmalıdır. Diğer öğrencilerimiz Bahar yarıyılını tercih edebilir.
Okula gelmenize, elden teslim etmenize gerek yok. Belgeleri yukarıda tanımlanan yollarla Bölüm Komisyon/Koordinatörlüklerine ulaştırmalısınız.
Güncel Akademik takvimimize göre yapılacaktır. Pandemi nedeniyle güncellemeleri takip ediniz.
Hayır yapamazsınız.
Bitirme Ödevi hariç alttan veya çapraz dönemden devam gerektiren dersleri alamazsınız.
Hayır. Bahar yarıyılı için ayrıca duyuruları takip ediniz.
Uzaktan eğitimle yapamazsınız. Mezun durumunda (Güz yarıyılı sonunda mezun olabilecek) olup firma bulamayan öğrencilerimiz Bölüm Koordinatörlükleri ile irtibata geçmelidir. Bu öğrencilerimiz Fakülte/Bölüm komisyonu tarafından belirlenen/yerleştireceğiniz firma, yerlerde ve şekilde yapmak durumundasınız. Yerleştirilme yeri, işyeri eğitimi yapma şekli, alanı tercihinde bulunamazsınız, yer değiştiremezsiniz.
Bölüm Koordinatörlükleri ile irtibata geçmelisiniz, Ancak Firma yerleştirmelerinde öncelik mezun durumundaki öğrencilerdedir.
Evet öğrenci bilgi sistemi üzerinden İşyeri Eğitimi ve İşyeri Eğitimi Uygulamaları derslerinin seçili olduğunu kontrol ediniz. Aksi durumda ders seçimi yapmadığınız için Dersten Başarısız olurusunuz.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi olarak eğer protokol imzalanmış ise daha önce protokol imzalandığı için başka bir belgeye gerek yok. Aksi durumda işyeri eğitimi protokolü güncellenmelidir. (Fakülte/Bölüm İşyeri Koordinatörü ile irtibata geçiniz)
Sigortalı İşe giriş Bildirgesi (SGK) talep eden öğrencilerimiz E-Devletten arama motoruna 4/a işe giriş çıkış bildirgesi yazarak sigortalılık durumlarını gösteren belgelerini alabilirler.
Yönetmeliğimiz gereği İşyeri Eğitimine Gitmek istediği dönemde devam gerektiren dersi olan, o dönem işyeri eğitimine gidemez.
Hayır yapamazsınız. Üniversitemiz Staj Yönergesinin 9-4. Maddesine göre devam mecburiyetinin olmadığı dönemin içinde yapılabilir. “(4) Fakülte/Meslek Yüksekokullarda öğrenci stajını, stajın yer aldığı yarıyıla bakılmaksızın devam mecburiyetinin olmadığı dönemin içinde bölüm Staj Komisyonu’nun o dönem için belirleyeceği staj takvimi çerçevesinde yapabilir.”
Durumu Bölüm İşyeri Komisyon/Koordinatörlerine bildirmelisiniz. Çift sigortalama yapıldığında Ceza ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Staj, 2. ve/veya 3. Sınıf sonunda yada yaz dönemi içerisinde 30+30 gün olarak yapılmaktadır. İşyeri eğitimi ise 4. Sınıfta/ MYO 3.dönem sonrası 1 dönem boyunca bir firmada yaptıkları eğitimdir.
Temel amacı belirli mesleklere yönelik nitelikli insan gücü yetiştirmek olan Fakültelerde/Meslek Yüksekokullarında, öğrencilerin istihdama yönelik yetişmelerini sağlamak amacı ile Eğitim Öğretimin; 3/7 döneminin okulda ders, 1 döneminin ise tam zamanlı olarak işletmelerde uygulamalı yapılması ile istihdam edilebilme imkânlarını artırmaktır.
16 hafta (14+2) ve tam zamanlıdır.
Öğrenci, Meslek Yüksekokullarınca ve Fakülte uygun bulunduğu takdirde, Isparta dışında da mesleki uygulama yapabilecektir.
Eğitimine işletmelerde devam eden öğrencilerin sigorta primleri SGK hükümlerine göre ISUBU Üniversitesi tarafından ödenecektir.

Öğrencilerin İşyeri Eğitimi Uygulaması için yerleştirildikleri iş yeri şartları, mezun olduktan sonra çalışma hayatına başladıklarında, çalışacakları işyerlerinin şartları ile eşit olacaktır. Dolayısı ile öğrenciler 'Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği' yanında uygulama eğitimlerini sürdürdükleri işyerinin çalışma, disiplin ve iş güvenliği ile ilgili kurallarına uymak zorundadırlar.

Eğitimleriyle ilgili her türlü mazeret ve isteklerini Bölüm Başkanı ve/veya sorumlu Öğretim Elemanına bildirirler.

Kullandıkları her türlü araç ve gereci özenle kullanmak zorundadırlar. Aksine hareket etmeleri halinde doğabilecek kaza ve zararlardan şahsen sorumlu tutulurlar.

İşyeri Eğitimi Uygulama yerlerinden bir süreliğine ayrılmalarını gerektirecek zorunlu hallerde, İşyeri Eğitim Sorumlusundan izin almak zorundadırlar. İşyeri Eğitimi Uygulama eğitimine mazeretli olarak katılamayan öğrencinin, katılamadığı bu süre, daha sonra telafi etmesi durumunda devamsızlıktan sayılmaz.

Mazeretsiz olarak mesleki uygulama eğitimine devam etmeyenler İşyeri Eğitimi Uygulama dersinden başarısız sayılırlar. Başarısız olan öğrenciler, İşyeri Eğitimi Uygulama dersini tekrar almak ve devam etmek zorundadırlar.

İşyeri Eğitimi Uygulama süresince sendikal faaliyetlere katılamazlar.

İşyeri Eğitimi Uygulama yerinde yaptıkları çalışmalarını uygulama rapor haline getirip sorumlu öğretim elemanına teslim etmek zorundadırlar.

Uygulama derslerinde öğrenciler İşyeri Eğitimi Uygulama Kurulunca belirlenen iş kıyafetlerini giymek zorundadır.

Yönetmelik ve Yönerge hükümleri uygulanacaktır. İşyeri Eğitimi Uygulama yerlerini işyeri eğitim sorumlusu ve İşyeri Eğitimi Uygulama Sorumlusu öğretim elemanının bilgisi olmaksızın değiştiremezler.
  • 20 ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde %30’undan,
  • 20’den az personel çalıştıran iş yerlerinde ise asgari ücretin net tutarının %15’inden aşağı ücret ödenemez hükmü getirilmiştir.

Bu uygulamadan maksat öğrencinin para kazanması değildir. Maksat mezuniyet sonrasında iş hayatına nitelikli bir birey olarak hazır olmasını sağlamaktır. Ancak; 6111 sayılı Torba Kanununa göre, İşletmelerde mesleki ve teknik eğitim gören örgün eğitim öğrencilerine, asgari ücretin net tutarının;

Stajyer çalıştıran İşletmelere devlet katkı payı ödenmektedir;

20’den az personel çalıştıran İşletmelere stajyere ödenen ücretin 2/3’ü, - 20’den fazla personel çalıştıran İşletmelere stajyere ödenen ücretin 1/3’ü geri ödenmektedir.

İşyeri uygulama yönergesinde başarı/başarısız durumlarının nasıl değerlendirileceği belirtilmiştir.
“İşyeri Eğitimi Uygulamaları” dersinden başarısız olan öğrenciler dersi tekrar almak zorunda olacaklardır.
İşyerlerinde staj yapan veya okul dışındaki zamanlarda çalışan öğrenciler, iş yerinin talep etmesi durumunda işyeri eğitimine aynı iş yerinde devam edebilirler. Şirket yöneticisi veya ilgili kişi tarafından öğrenci talep formu doldurularak, Meslek Yüksekokulları / Fakülte Koordinatörlüğüne (e-mail veya faks ile) ulaştırması yeterli olacaktır.
İşletmeye giden öğrenciler, uygulama süresinin en az %80’ine katılmak zorundadırlar. Bu şartı sağlayamayan öğrenciler devamsızlıktan kalmış sayılacaktır.

İşyeri Eğitimi

İşyeri Eğitimi Uygulaması

İki ders halinde öğrencinin transkriptine işlenecektir.

İşyeri eğitimi yönergesine göre firma bulamayan öğrencilere firma atamaları komisyonumuz tarafından yapılmakta, açıkta kalma gibi bir durum olmamaktadır. Buna rağmen, İşyeri eğitiminin daha verimli değerlendirilebilmesi adına öğrencinin kendi çalışma alanına göre kendi için uygun firmayı bulması ve ayarlaması öğrenci yararına olacaktır.
İşyeri eğitimi süresince herhangi bir devamsızlık hakkı bulunmamaktadır. Sadece hastalık, ölüm, alttan dersin sınavı vb. durumlarda mazeret izin formu doldurularak devamsızlık yapılabilir. Bu durumda kullanılan toplam izin süresi toplam İşyeri eğitimi süresinin %20’sini aşamaz. Aştığı durumda İşyeri eğitimi başarısız sayılır.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde eğitim-öğretim dili Türkçe’dir.
Uluslararası öğrenciler Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Sınavına (ISPARTAYÖS) girmeleri gerekmektedir.

Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları şartıyla; aşağıdaki koşullardan birini sağlayan adayların başvurusu kabul edilir:

a) Yabancı uyruklu olan,

b) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu 7. maddesi 1. bendi uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenler,

c) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile Türk vatandaşlığına geçenler / bu durumdaki çift uyruklular,

ç) 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil)

d) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adaylardan ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil)

e) KKTC uyruklu olup KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar veya sahip olacaklar.

Aşağıda yer alan koşullardan herhangi birini taşıyan adayların başvurusu kabul edilmez;

a) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanlar,

b) K.K.T.C. uyruklu olanlar (ortaöğreniminin tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),

c) Bu maddenin 1’inci fıkrasının b bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyruklular (Bu maddenin 1’inci fıkrasının ç bendindeki şartları sağlayanlar hariç),

ç) Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyruklular (ortaöğreniminin tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),

d) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C uyruklu olan veya bu maddenin 1’inci fıkrasının b bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C olan çift uyruklular,

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Sınavı her yıl akademik takvimde belirtilen tarihte yapılır.
Temel Öğrenme Becerileri Testi’nden oluşan sınav, adayların soyut düşünme gücünü ölçmeyi amaçlayan sorular ile matematik ve geometri sorularından oluşmakta olup “çoktan seçmeli” tipte yapılır. Türkçe ve İngilizce dillerinde yapılacaktır.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Sınavı (ISPARTAYÖS) 1 yıl süreyle geçerlidir.
Yurtiçinden ve yurtdışından başvurular, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi resmi internet sayfası üzerinden online olarak yapılır.
Adaylar başvuru sonuçlarını https://obs.isparta.edu.tr online başvuru sistemine kendi kullanıcı adı ve şifreleri ile giriş yaparak öğrenebilirler. Kayıt hakkı kazanan adayların, kabul belgelerini https://obs.isparta.edu.tr web sayfasından alarak, Türkiye dış temsilciliklerinden 'Öğrenci Vizesi' almaları gerekir.
Öğrencilik hakkı kazanan adaylar, akademik takvimde belirtilen tarihlerde Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Programlarına Uluslararası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Yönergesinde yer alan kesin kayıt belgelerini teslim ederek kesin kayıtlarını yaptırırlar.

Üniversitemize kayıt hakkı kazanan adaylardan ortaöğretiminin tamamını Türkiye’de tamamlayanlar veya Yükseköğretim Kurulu’nun kabul ettiği uluslararası geçerli Yunus Emre Enstitüsünden B2 düzeyinde dil bildiğini gösteren sertifikası olan adaylar Türkçe Yeterlik Sınavına girmeden eğitime başlayabilirler. Yukarıda belirtilen koşulları sağlamayan adaylar için akademik takvimde belirtilen tarihte Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından 'Türkçe Yeterlik Sınavı' düzenlenecektir.

Eğitim dili %100 İngilizce olan programlarda Türkçe Yeterlik Belgesi istenmemektedir.

Her yıl Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen 'Öğrenci Cari Hizmet Bedeli Maliyeti' üst sınırını aşmamak üzere Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenerek internet sayfamızda yayınlanır.
Uluslararası öğrenciler değişim programlarından (Mevlana, Erasmus, Farabi) yararlanabilirler. Detaylı bilgiye https://uluslararasi.isparta.edu.tr/ linkinden ulaşabilirsiniz.
Öğrenim görmek üzere ülkemize gelecek uluslararası öğrencilere Dış Temsilciliklerimiz tarafından verilen giriş vizesidir. Türkiye'de öğrenim görecek tüm uluslararası öğrenciler Türkiye’ye gelmeden önce, T.C. Büyükelçiliklerine/Konsolosluklarına başvurarak bu vizeyi almak zorundadır.
Üniversitelerin Genel Yetenek ve Temel Öğrenim Becerilerini ölçmek için gerçekleştirilen merkezi sınav türü.
Isparta uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde öğrenim görmek üzere başvuran öğrencilerin lise bitirme sınavı statüsünde olan sınavlarının (Abitur, International Baccalaureate, GCE, Tavvjihi vb.) geçerlilik sürelerinde sınırlama yoktur; ancak üniversite giriş sınavı statüsündeki sınavların (SAT, YÖS vb.) geçerlilik süresi 2 (iki) yıldır. ISPARAYÖS’ün süresi 1 (bir) yıldır.

Adaylar başvurularını online olarak https://obs.isparta.edu.tr adresi üzerinden yapacaklardır. Başvuru için gerekli belgeler, pdf formatında eksiksiz bir şekilde başvuru sistemi üzerinden yüklenecektir. Eksik belge ile başvuran adayların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Elden, kargo, posta, mail ya da fax yoluyla yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Ayrıca, başvuru sayfasına yüklenecek olan fotoğraflar biyometrik fotoğraf özelliklerinde son altı ay içinde çekilmiş olmalıdır. Fotokopi çıktısı fotoğraflar kabul edilmez, fotoğraflar jpg formatında olmalıdır.

  • Diploma: Ortaöğretim (Lise) diplomasının T.C. Büyükelçiliği, Konsolosluğu veya NOTER’den onaylı Türkçe çevirisinin kopyası.
  • Sınav Sonuç Belgesi: Öğrenci kabulü için belirlenen sınavlardan birinden kabul için gerekli taban puanı sağladığını gösteren sınav sonuç belgesinin aslı veya onaylı kopyası.
  • Pasaport: Pasaportun T.C. Büyükelçiliği, Konsolosluk veya NOTER’den onaylı kopyası.
  • Transkript (Not Dökümü) : Tüm ortaöğretim (lise) süresince alınan dersleri ve notlarını gösteren onaylı transkript belgesinin fotokopisi.
  • Mavi Kart Fotokopisi : Mavi karta sahip adayların, bu durumlarını belgeleyen Mavi kartlarının fotokopisi.
  • Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği : Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenlerin /bu durumdaki çift uyrukluların çift vatandaşlıklarının devam ettiğini gösteren vukuatlı nüfus kayıt örneği.
  • Biyometrik Fotoğraf : Başvuru sistemine yüklenecek, son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf. Fotokopi çıktısı fotoğraflar kabul edilmez.
Faks veya e-posta ile gönderilen hiçbir belge kabul edilmemektedir. Başvuru belgelerinizi online başvuru programına yüklemeniz gerekmektedir.
Denklik işlemi, yurt içinde İl Milli Eğitim Müdürlüklerince, yurt dışında ise Eğitim Müşavirlikleri ve Eğitim Ataşeliklerince düzenlenir. Denklik Belgesi için başvurularınızı bu kurumlara yapmanız gerekmektedir.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Yabancı uyruklu Yönergesinin 14.maddesi gereğince; Üniversitemize yeni kayıt yaptıracak öğrenciler belirlenen dönemlik öğrenim ücretini kayıttan önce öderler. Kayıt tarihleri sırasında dönemlik olarak öğrenim ücretini ödemeyen adaylar kayıt haklarını kaybederler. TÖMER başarı belgesine sahip olmayan öğrenciler; kayıtlı oldukları programın öğrenim ücretini ödemekle yükümlüdür. Öğrenim ücretini yatırmayan öğrenciler öğrencilik haklarından yararlanamazlar. TÖMER başarı belgesine sahip olmayan öğrencilerin ödedikleri öğrenim ücreti müteakip dönem ücretine mahsup edilir.
Evet. İlk yaptığınız tercihlerde herhangi bir programa yerleşemediyseniz tercih yapma hakkına sahip olursunuz. İlk yerleştirmede herhangi bir programa yerleştiyseniz kayıt yaptırmasanız bile ek yerleştirmeye başvuru yapamazsınız.
İlk olarak Üniversitemize başvuru yapmanız gerekmektedir. Kayıt hakkı kazanmanız halinde bulunduğunuz üniversiteden kaydınızı sildirip kaydınızı yaptırabilirsiniz.
Hayır, Farklı bir bölüme kaydınızın yapılabilmesi için uluslararası öğrenci kontenjanlarına tekrar başvuru yapmanız gerekmektedir. Kayıt hakkı kazanmanız halinde kayıtlı olduğunuz bölümden kaydınızı sildirip seçmiş olduğunuz bölüme kayıt yaptırabilirsiniz.
Türkçe puanı yetersiz olan öğrenci, yerleştirildiği bölümlere/programlara ön kayıt yaptırarak Türkçe düzeyini yükseltmek için 1 yıl süreyle izinli sayılır. Öğrenci bu süre içinde yeterli Türkçe dil düzeyine ulaşamadığında, durumunu belgelendirmesi koşuluyla kendisine 1 yıl ek süre verilir. Ek süre sonunda Türkçe düzeyini yeterli hâle getiremeyen öğrencinin kaydı silinir.

Avrupa Ortak Dil Kriterlerine göre ISPARTAYÖS Türkçe Dil Yeterlilik Düzeyleri ve puan aralıkları aşağıda belirtilmiştir.

Türkçe Dil Yeterlilik DüzeyleriPuan AralıklarıAçıklamalar
C289-100Türkçesi yeterli
C171-88Türkçesi yeterli
B265-70Türkçesi kısa zamanda yeterli duruma gelebilir
B155-64Türkçesi kısa zamanda yeterli duruma gelebilir
A230-54Türkçesi yetersiz
A10-29Türkçesi hiç yok

A1-A2 Düzeyi: Adayın Türkçesi yetersizdir. Bu adaylar yerleştirildikleri yükseköğretim programına kesin kayıt yaptırarak bir yıl izinli sayılıp Türkçe hazırlık kursu aldıktan ve yeterlilik sınavını geçtikten sonra öğrenimlerine başlayabilirler.

B1,B2 Düzeyi: Adayın Türkçesi kısa zamanda gelişebilir. Öğrenci tercih etmesi halinde öğrenime başlar; ancak Türkçe hazırlık kursu almalıdır. Bu adaylar öğrenime başladıktan sonra Üniversitece belirlenen tarihlerde Türkçe Yeterlik Sınavına alınırlar ve yeterlilik sınavını geçtikten sonra öğrenimlerine devam edebilirler

C1,C2 Düzeyi: Adayın Türkçesi yeterlidir; öğrenime başlayabilir.

Aynı anda iki lisans programında öğrenim göremezsiniz. İsterseniz bir lisans bir önlisans programında aynı anda öğrenim görebilirsiniz.
Kayıt yenilememeniz durumunda öğrencilik haklarından yararlanma hakkınız bulunmaz.
Üniversitemiz herhangi bir burs imkânı sağlamamakta ya da aracı olmamaktadır.
Kayıt hakkı kazanan adaylar, kabul belgelerini https://obs.isparta.edu.tr/ başvuru sistemimiz üzerinde e-imzalı olarak alabilirler. Bu şekilde ülkenizde Türk Konsolosluğuna başvurarak 'Öğrenim Vizesi' alabilirisiniz
Türkiye’de 90 günden fazla ikamet edecek Yabancı Uyruklu Vatandaşlara Kimlik Numarası verilmektedir. İçişleri Bakanlığı İl Göç İdaresi Müdürlüklerinden ikamet izin belgesi müracaatı yapıldıktan sonra 90 gün içerisinde alınacak ikamet izin belgesinde yazılır.
Türkiye’de yasal olarak ikamet edildiğini gösteren belgedir. Türkiye’de öğrenim görecek tüm uluslararası öğrenciler bu belgeyi almak zorundadırlar. İkamet Tezkeresi, öğrenim görülen şehrin İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nden temin edilir. T.C İçişleri bakanlığı İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresi üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
Size verilen 99' lu numarayı kaydınızın yapıldığı öğrenci işleri birimine bildirmeniz gereklidir.
Eğitim görmek amacıyla Türkiye’ye gelecek öğrencilerin eş ve çocuklarına, öğrencinin ikamet süresine paralel olarak ikamet izni düzenlenmektedir. Diğer yakınlarına ise kısa süreli vize ve vize muafiyetiyle gelmeleri halinde 6 aya kadar, dış temsilciliklerimizden alacakları uzun süreli ziyaret amaçlı vize ile gelmeleri halinde ise bir yıla kadar ikamet izni düzenlenebilmektedir.
Yabancı uyruklu öğrencilerin, Türkiye’deki genel sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan sigortadır. Uluslararası öğrencilerimizin, Üniversitemize ilk kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren devletin sunduğu genel sağlık sigortası hakkından yararlanabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’na en geç üç ay içinde yazılı talepte bulunmaları gerekir.

Türkiye Burslusu olarak Üniversitemiz programlarına yerleştirilenlerin kayıt işlemleri Üniversitemiz Birimleri tarafından gerçekleştirilmektedir.


Lisans Öğrencilerinin Kaydı İçin Gerekli Belgeler

1-Lise diplomalarının onaylı türkçe tercümesi

2- Burs yerleştirme sonuç belgesi

3-Onaylı transkript aslı ve Türk Dış temsilciliklerinden yada yeminli tercüme bürolarından onaylı Türkçe tercümesi

4-Türkçe yeterlik belgesi

5-Pasaport ve öğrenim vizesinin ve Türk Dış temsilciliklerinden yada yeminli tercüme bürolarından onaylı Türkçe tercümesi

6-Bursluluk Taahhütnamesi


Lisansüstü Öğrencilerinin Kaydı İçin Gerekli Belgeler

1-Lisans ve/veya yüksek lisans diplomalarının onaylı türkçe tercümesi

2- Burs yerleştirme sonuç belgesi

3-Onaylı transkript aslı ve Türk Dış temsilciliklerinden yada yeminli tercüme bürolarından onaylı Türkçe tercümesi

4-Yabancı dil Belgesinin İnlilizce veya Türkçe dilinde hazırlanmış ilgili ülkelerin dış temsilcilikleri tarafından onaylanmış örneği

5-Türkçe yeterlik belgesi

6-Pasaport ve öğrenim vizesinin ve Türk Dış temsilciliklerinden yada yeminli tercüme bürolarından onaylı Türkçe tercümesi

7-Bursluluk Taahhütnamesi

Kısaca 'Farabi Değişim Programı' olarak adlandırılan Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır.
Farabi Değişim Programıyla sadece, bir veya iki yarıyıl süresince bir başka üniversitede eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam edilebilmektedir.
Üniversitemizin Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler, Farabi Değişim Programından yararlanamaz. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemleri ile esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan yararlanamazlar. Bunların dışındaki öğrenciler değişim programından yararlanabilir.
Farabi değişim Programıyla Üniversitemizde 1 ya da 2 eğitim-öğretim yılı öğrenim görmek isteyen öğrenciler, şu anda öğrenim gördükleri üniversitelerin Farabi Değişim Program Koordinatörlük ofislerine başvurmalıdırlar.

Farabi Değişim Programının şartları şunlardır:

1- Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin tüm fakülte, yüksekokul, Enstitülerinden birine kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olunması,

2- Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının en az 2.0/4 olması,

3- Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının en az 2.5/4 olması

Değişimde derslerin kredileri dikkate alınmakta, ders sayısı dikkate alınmamaktadır. Muhatap üniversiteyle yapılan protokolde mutabık kalınması şartıyla, öğrenci değişiminde ulusal kredilendirme sistemi yanında AKTS kredilendirme sistemi de esas alınabilir.
Kredilerin tamamlanmasında ders tekrarlarının önlenmesi amacıyla, gidilen yükseköğretim kurumunun alt ve üst sınıflarından da dersler seçilebilir.
Farabi Değişim Programı Koordinatörlüğü, öğrenciler için başvuru ilanı verir. İlan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Farabi Değişim Programı sitesinde duyurulur. Öğrenciler, başvuru tarihleri arasında, ekli sütunlarda “giden öğrenci” başlığı altındaki belgeler doldurularak Farabi Değişim Koordinatörlüğü Ofisine Başvurulmalıdır.

Gidilecek yükseköğretim kurumunun eğitim dili Türkçe ise; değerlendirmede, başvurusu geçerli öğrencilerin not ortalamaları dikkate alınır ve her bir program için not ortalamaları sıralanarak seçim yapılır.

Gidilecek yükseköğretim kurumu tamamen ya da kısmen yabancı dilde eğitim-öğretim yapıyor ise, değerlendirmede başvuru şartlarına sahip, başvuruda bulunan öğrencinin not ortalamasının % 50’si ile eğitimde kullanılan yabancı dile ilişkin seviyesini gösteren yabancı dil puanlarının (ÖSYM tarafından yapılan merkezi bir yabancı dil sınavı ya da üniversiteler arasında imzalanan protokolde belirlenen bir yabancı dil sınavı sonuç belgesi) % 50’sinin toplamı dikkate alınarak, her bir program için öğrencilerin ağırlıklı not ortalaması sıralanarak seçim gerçekleştirilir.

Seçildiği halde değişim programına katılma hakkından feragat etmek isteyen öğrenciler, feragat dilekçesi verir. Hastalık, kaza ve benzeri mazeret nedenlerine bağlı olarak değişimden faydalanamayan ve mazereti uygun görülen öğrenciler, mazeretleri sona erdikten sonra programdan faydalanabilirler.

1-Öğrenci başvuru belgesi,

2-Not çizelgesi,

3-Yabancı dil düzeyini gösteren belge (gidilecek yükseköğretim kurumunda dersler kısmen ya da tamamen yabancı dilde ise),

4- Öğrenci ile yükseköğretim kurumu arasında imzalanan sözleşme (Farabi Değişim Programı Öğrenci Yükümlülük Sözleşmesi)

Değişim sürecinin sonunda öğrenci, gidilen yükseköğretim kurumunda geçirdiği eğitim dönemine ilişkin not çizelgesi, katılım belgesi ve öğrenci nihai raporunu, en geç 15 gün içinde kendi yükseköğretim kurumuna teslim etmelidir. Yükseköğretim kurumu, öğrencilerin eksik veya hatalı evraklarının tamamlanması veya düzeltilmesi için 15 günden fazla olmamak üzere ek süre verir. Süresi içinde belgeleri tam olarak teslim etmemesi halinde, öğrencinin işlemleri geçersiz sayılır ve kendisine yapılan ödemelerin iadesi istenir.
Değişimi gerçekleştiren yükseköğretim kurumu ile öğrenci arasında imzalanan ve değişimin süresi, burs miktarı ve diğer ödemelere ilişkin bilgilerle öğrencinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda sorumlulukları gibi benzeri hususları ihtiva eden yükümlülük sözleşmesi imzalanır.
Öğrenci, Öğrenim Protokolünde belirtilen ve başarılı olduğu bir dersten tekrar sınava giremez veya yeniden bu dersi alamaz. Değişim programı sonunda başarılı olunan tüm dersler Diploma Ekinde belirtilir.
Gidilecek yükseköğretim kurumu, ilgili öğrencinin Farabi Değişim Programı öğrencisi olarak kabul edildiğini gösteren onaylı ve imzalı bir Farabi Değişim Programı Öğrenci Kabul Belgesi hazırlar ve Öğrenciye Ofisimiz tarafından ulaştırır.
Kabul belgesi aldığı halde gidilecek yükseköğretim kurumunda mazeretsiz olarak öğrenime başlamadığı tespit edilen öğrencilerin bursları kesilir. Varsa yapılan ödemelerin iadesi talep edilir. Bu durumdaki öğrenciler hiçbir eğitim kademesinde bir daha burslu ya da burssuz Farabi Değişim Programı öğrencisi olamazlar.
Öğrenciler, değişim süresince gidilen yükseköğretim kurumunun disiplin kurallarına uymak zorundadırlar. Öğrencilerin değişim süresi içinde disiplin kovuşturmasına neden olan eylem ve işlemleri ile ilgili soruşturma, gidilen yükseköğretim kurumu tarafından yürütülür.
Öğrenciler her bir eğitim öğretim kademesinde birer defa Farabi Değişim Programı değişimine katılabilirler. Ancak, bir öğrenci öğrenim hayatı boyunca sadece bir defa ve bir dönem burslu Farabi Değişim Programı öğrencisi olabilir.
Katkı Payı: Öğrenciler Farabi Değişim Programı öğrencisi oldukları süre boyunca kendi yükseköğretim kurumlarına kayıtlarını yaptırarak öğrenci katkı paylarını ödemeye devam ederler. Değişime katılan öğrenciler kayıtlarını donduramazlar. Öğrenci, değişim programı çerçevesinde gideceği yükseköğretim kurumuna ayrıca öğrenci katkı payı ödemez.

Burs miktarının %70’i aylıklar halinde öğrenciye ödenir. Geri kalan burs miktarının toplamı belirlenirken, öğrenciye verilen Katılım Belgesinde yer alan gerçekleşme süresi ve öğrencinin başarı durumu dikkate alınır. Öğrencinin geri kalan burs miktarının ödemesi yapılırken, gerçekleşme süresindeki toplam gün sayısının Farabi Değişim Programı dâhilinde normalde gerçekleşmesi gereken gün sayısına oranının, öğrencinin başarılı olduğu derslerin toplam kredisinin almakla yükümlü olduğu derslerin toplam kredisine oranıyla çarpımından çıkan oran esas alınır. Katılım Belgesindeki gerçekleşme süresinin belirlenmesinde değişimin başlangıç ve bitiş günleri de dikkate alınır. Tam aya tamamlanamayan süreler için günlük burs ödemesi yapılır. Günlük ödeme miktarı, aylık ödeme miktarının otuzda biridir.

Programa katılmak isteyen öğrencilerin üniversitelerden öğrencilik, burs, yurt ve benzeri hakları devam edecektir.

Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan bir programdır. 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile birlikte yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ile ülkemizdeki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin önü açılmıştır.

Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır.

Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına gelebilirler.

Mevlana Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine, Türkiye'deki bütün yükseköğretim kurumlarında (Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalamış olan yükseköğretim kurumlarında) örgün eğitim programlarına kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilirler.

Mevlana Değişim Programı öğrencisi olmak için temel koşullar birkaç başlık altında toplanabilir:

  • Öğrencinin, örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olması,
  • Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 (dört) üzerinden en az 2,5 (iki buçuk) olması,
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının 4 (dört) üzerinden en az 3 (üç) olması,
  • %50 dil puanı + %50 Not Ortalaması.

Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler ile hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan faydalanamazlar.

Öğrenciler, Türkiye´de kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunun Mevlana Değişim Programı kurum koordinasyon ofisine https://mevlana.yok.gov.tr/ internet adresinden ulaşabileceği gerekli formları eksiksiz bir şekilde doldurarak başvurusunu gerçekleştirebilir.
Öğrenciler; Mevlana Değişim Programından en az bir, en fazla iki yarıyıl faydalanabilirler. Yarıyıl hesabı, eğitim sistemi dikkate alınarak değişiklik gösterebilirse de toplam değişim süresi bir eğitim-öğretim yılını aşamaz.
Öğrenciler sadece, Mevlana Değişim Programı öğrencisi oldukları süre zarfında kayıtlarının bulunduğu örgün yükseköğretim kurumlarına ödemekle yükümlü oldukları katkı paylarını ya da öğrenim ücretlerini ödemeye devam ederler. Değişim programı çerçevesinde gideceği yükseköğretim kurumuna ayrıca bir eğitim öğretim ücreti ödemezler.
Mevlana Değişim Programına katılıp, Türkiye sınırları dışında başka bir ülkede eğitim gören öğrencinin yurt dışındaki yükseköğretim kurumunda almış olduğu ders ya da derslerin, Öğrenim Protokolü'nde hangi derslere denk sayılacağının açıkça belirlenmiş olması sebebiyle öğrenci ülkesine döndüğünde herhangi bir dönem kaybı yaşamaz.

Mevlana değişim programına katılan öğrencilerin, öğrenim gördükleri süre içerisinde aldıkları diğer burslar ve krediler devam eder ve kendi yükseköğretim kurumlarına kayıtlarını yaptırarak ödemekle yükümlü oldukları katkı payı/öğrenim ücretini kendi kurumlarına ödemeye devam ederler ve gideceği yükseköğretim kurumuna ayrıca eğitim-öğretim ücreti ödemezler.

Öğrencilere değişim programına katıldıkları süre boyunca ödenecek burs tutarı, öğrencilerin eğitim için gittikleri ülkenin ekonomik hayat standartları göz önünde bulundurularak farklılaşmaktadır. Mevlana Değişim Programı kapsamında burslu Mevlana Değişim Programı öğrencisine, 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanuna göre lisans öğrenimi gören öğrencilere ödenmekte olan aylık burs tutarının üç katına kadar, YÖK Yürütme Kurulu tarafından belirlenen oranlarda, burs ödenebilir.

Değişim programı kapsamında dünyanın farklı coğrafyalarından Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına gelen öğrencilere de YÖK Yürütme Kurulu tarafından belirlenen oranlarda, burs ödenir. Öğrencilere yapılacak ödemelerde, burs miktarının %70'i aylıklar halinde ödenir. Öğrencinin geri kalan burs tutarının ödemesi yapılırken, öğrencinin almakla yükümlü olduğu derslerdeki başarılı olduğu derslerin toplam kredisinin almakla yükümlü olduğu tüm derslerin toplam kredisine oranı esas alınarak yapılır.

Değişim için yükseköğretim kurumuna ayrılan kaynağın yetersiz kalması durumunda, Programın diğer şartlarına uyulması kaydıyla öğrencinin kendi imkânı ya da özel burslar yoluyla değişiminin geçekleştirilmesine imkân sağlanabilir.

Avrupa Birliği'nin eğitim, gençlik ve spor alanındaki hibe programıdır.

Yabancı dil öğrenme programı değildir.

'Burs' programı değildir.

'Diploma' programı değildir.

Erasmus+ Programı ile kişilere, yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının artırılması amaçlanmaktadır.
ISUBÜ’de örgün eğitimde kayıtlı olan önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri faydalanabilirler.

Öğrenim: Üniversitemizle anlaşması olan bir başka üniversiteden ders alma şeklinde gerçekleşir. Gidilebilecek ülke ve üniversitelerin listesi için Erasmus web sayfamıza bakınız.

Staj: Yurtdışındaki herhangi bir işletmede (şirketler, yükseköğretim kurumları, araştırma merkezleri, vb.) yapılan zorunlu veya isteğe bağlı stajları kapsar. Kurumlar arası anlaşma şartı yoktur.

Öğrenim hareketliliğinde 3 ilâ 12 ay (genelde 1 veya 2 dönem)

Staj hareketliliğinde 2 ile 12 ay (genelde 2-3 ay arası)

1- Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitime kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması,

2- Genel not ortalamasının belli bir sınırın üstünde olması (önlisans ve lisans için 2.20/4.00; yüksek lisans ve doktora için 2.50/4.00)

3- Öğrenim hareketliliği için yeterli sayıda ECTS kredi yükü olması (60 AKTS),

4- Mevcut öğrenim kademesi içerisinde yükseköğretim hareketliliği faaliyetlerinden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmemesi

Erasmus ofisi tarafında ilan edilecek tarihlerde başvuru alınır (genelde her yıl şubat ayında, ihtiyaç halinde ek başvuru alınabilir).
Başvurular ilan metninde ve Erasmus web sayfamızda belirtildiği üzere online olarak alınmaktadır.

Genel not ortalaması

Yabancı dil notu

Ve bazı diğer özel şartlara göre (detaylar için ilan metnine bakınız)

İngilizce genelde pek çok ülkede kabul görmekle birlikte, gideceğiniz ülkeye ve kuruma göre değişiklik gösterir.
Evet. Birinci sınıfta başvuru yapıp ikinci sınıfa geçtiğinizde hareketliliğe katılabilirsiniz.
Evet. Not ortalamanız asgari şartları sağladığı sürece başvurunu yapabilirisiniz.
Hayır. Başvuru aşamasında asgari not ortalamasını sağlamanız gerekiyor.
Evet, ama aynı öğrenim kademesinde daha önceki faydalanma süreniz ile planladığınız yeni hareketlilik süresi toplamı 12 ayı geçemez.
Öğrenim hareketliliği için önceden anlaşma yapılması şart, ancak staj için kurumumuzun bir anlaşması olması gerekmiyor.
Hayır. Staj yeri bulmak öğrencinin kendi sorumluluğundadır.
Bölüm koordinatörünüze danışarak karar vermelisiniz. Özellikle öğrenim hareketliliğinde program ve ders uyumu oldukça önemli.
Yurtdışında alacağınız derslerin ISUBÜ’de hangi derslere karşılık sayılacağı gitmeden önce bölüm koordinatörünüz ve bölüm başkanlığınız tarafından belirlenir ve karşı kurum ile ISUBÜ arasında yapılacak bir anlaşma ile karara bağlanır. Alacağınız derslerin karşılıkları belirlenirken ders uyumu (kredi ve öğrenim çıkartılarının uyumu) esastır.
Evet, seçilmeniz halinde fazladan isteğe bağlı staj yapabilirsiniz.
Hareketliliğin çeşidine, gidilecek ülkeye ve hibe sağlanan projenin özel niteliklerine göre genelde aylık 300-600 Euro arasındadır.
Yukarıda belirtilen hibe miktarları seyahat ve konaklama vb. giderleri de kapsamaktadır.
Misafir olunan yükseköğretim kurumu, Erasmus+ kapsamında gelen öğrenciden herhangi bir akademik ücret talep edemez. Ancak sigorta, oturma izni, indirimli ulaşım kartı, akademik malzemelerin fotokopisi, laboratuvar ürünlerinin kullanımı gibi çeşitli materyallerin kullanılması için gerekli ücretler konusunda yükseköğretim kurumunun diğer öğrencileri nasıl ödeme yapıyorsa, aynı miktarda ücret talep edilebilir.
Evet, öğrenciler yurtdışında faaliyet gerçekleştirdikleri süre zarfında ISUBÜ’ye kayıtlarını yaptırarak varsa normal olarak ödedikleri harç/öğrenim ücretlerini ödemeye devam ederler. Öğrenciler kayıtlarını donduramazlar.
Hayır, mezun öğrenciler başvuru yapamazlar.

Azami öğrenim süresi, Lisans öğrencileri için yedi (7), Önlisans öğrencileri için dört (4) yıldır. Bu sürelerin hesaplanmasına tüm öğrenciler için süreler sıfırlanarak 2014-2015 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı başı itibariyle başlanmıştır.

Azami öğrenim süresi sonunda ek sınavlara girdikten sonra kayıtlı olduğu programdan hiç almadığı/alamadığı dersler ile FF, FD, K, NA notu alınan derslerin sayısı 6 (altı) ve daha fazla olan öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilir.

Azami süre sonunda sınav haklarından faydalanmak isteyen öğrenciler, azami öğrenim sürelerinin dolduğu yılın akademik takviminin bitiminde, ilan edilen tarihler arasında dilekçe ile kayıtlı oldukları birimlere başvururlar. Bu dilekçe ile yapılan başvuru iki ek sınav için geçerlidir. Sınav haklarından faydalanmak için dilekçe ile başvuruda bulunmayan öğrenciler bu haklarından vazgeçmiş sayılırlar ve uygulama esaslarında öğrencinin durumuna uyan madde kapsamında işlem yapılır. Ek sınav hakkından yararlanmak için başvuran ancak belirlenen tarihlerde sınavlara girmeyen öğrenciler sınav hakkını kullanmış sayılır. Azami süre sonu ek sınavları için mazeret sınavı açılmaz.

Ek sınavlar, her dönem sonunda birinci ve ikinci ek sınav şeklinde uygulanır. Birinci ek sınavda başarısız olan veya birinci ek sınava girmeyen öğrenciler, ikinci ek sınava girebilir. Ek sınavlara girme hakkı elde eden öğrenciler, azami öğrenim süresi sonunda yapılacak olan ek sınavlara girmek zorundadır. Birinci ek sınava girmeyen öğrenciler bu sınav hakkını kullanmış sayılır. Azami sureyi dolduran öğrenciler hiç almadığı/alamadığı/devamsız ve başarısızlıktan kaldığı, FF, FD, K harf notu aldığı derslerden ve mezun durumunda olup başarı şartını sağlayamadı ise DD, DC harf notu aldığı derslerden ek sınava girebilecektir.

Azami öğrenim süresi sonunda ek sınavlara girdikten sonra kayıtlı olduğu programdan hiç almadığı/alamadığı dersler ile FF, FD, K, NA notu alınan derslerin sayısı 6 (altı) ve daha fazla olan öğrencilerin üniversite ile ilişiği kesilir.

Azami öğrenim süresi sonunda ya da ek sınavlar sonunda bir dersten başarısız olanlara öğrencilik haklarından faydalanmaksızın sınırsız sınav hakkı verilir. Bu öğrenciler dersin açıldığı yarıyılda, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girerler. Bir dersten kalan öğrenci devamsızlıktan kaldı ise devam şartını yerine getirmek zorundadır.

Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiye Mevzuat/Yönetmelik ve Yönergeler başlığı altında ”Önlisans ve Lisans Öğretiminde Ek Sınav Haklarına Dair Uygulama Esasları” ve “Azami Öğrenim Süresini Tamamlayan Ancak Mezun Olamayan Lisans Ve Önlisans Öğrencileri İçin 2547 Sayılı Yasanın 44.Maddesinin Uygulama Esasları”ndan ulaşabilirsiniz.