bir fikrim var
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Eğirdir Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencilerine yönelik olarak “İşletme ve Kişisel Başarıda; Konaklama Sektöründe Mutfağın Önemi “ konulu konferans düzenlendi.

17 Mayıs 2019 Cuma günü Saat 17:00 de Eğirdir Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta, Dedeman Konya Otel Genel Müdürü Hasan Fahri BOZKURT, meslek hayatına Sheraton Ankara Otelde garson olarak başladığını, mesai bitimine gönüllü olarak ayrıca mutfakta her gün üçer saat çalıştığını, ardından gece saat on bire kadar Fransızca kursuna gittiğine, ilk yılların bu tempoda geçmesine vurgu yaptı.  20 yıllık bir çalışma sonunda kariyer basamaklarını tırmanarak genel müdürlüğe kadar yükseldiğini belirterek, “yiyecek içecek kökenli bir çalışan olarak size tavsiyem, okulda size verilen bilgiler hepinize eşit olarak verilmekte, fark yaratıp yükselenler ise bu bilgilerin üzerine araştıran ve uygulayanlardır. Size tavsiyem mutfakta kişisel başarınız için bu yolda yürümeniz ve sürekli kendinizi yenilemenizdir. Bu durumda zaten üst yöneticileriniz sizi takip ederek çalışmalarınızı, verdikleri terfiler ile ödüllendirmektedirler”

“Yurtdışı kaynaklı mutfakları taklit ederek asıllarını güçlendirmekte ve onları bir marka haline getirmekteyiz.”

“İşletme başarısında mutfağın önemi konusunda ise şunu belirtmek lazım bizler maalesef ki çeşitli ulusların mutfak kültürlerine ait yemekleri misafirlere sunuyoruz, misafirlerimiz zaten bu mutfaklara ait yemekleri biliyorlar ve belli bir noktadan sonra hep aynı yemekleri tüketmek durumunda kalmaları memnuniyetsizlik yaratmaktadır. Aslında biz yurtdışı kaynaklı mutfakları taklit ederek asıllarını güçlendirmekte ve onları bir marka haline getirmekteyiz.”

“Kendi öz mutfağımıza dönmeliyiz”

“Ne yapmalıyız dersek kendi öz mutfağımıza dönmeliyiz. Bunu için bir aşçının, coğrafya, tarih, sosyoloji, psikoloji gibi bilim dallarında da kendini yetiştirmesi bir ziraat mühendisi ve gıda mühendisi kadar donanımlı olması gereklidir. Size kendi işletmemden bir örnek vereceğim; Dedeman otelde Mevlevi Mutfağı üzerine çalıştık, Ali Eşref Dede’nin yemek risalesi ile başladık. Merhum Fevzi Halıcı ve hemşiresi Nevin Halıcı’nın derleyip armağan ettiği, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru’nun destekleri ile bizlere ulaşan yemek kitabından seçtiğimiz tatları yaklaşık 3 aylık bir çalışmanın sonucunda, tek tek deneyerek o dönemin mutfağını tatmak isteyenler ile buluşturmaya başladık” dedi. Haftanın 6 günü Mevlevi mutfağından lezzetleri sunacaklarını aktaran Bozkurt, “Pazartesiden cumartesiye kadar haftanın 6 günü akşam yemeklerinde her gün değişen 3 yemeği seçip, gerçeğine uygun şekilde hazırlıyor, halkımızın ve misafirlerimizin beğenisine sunuyoruz.”

“Çetin MEYDAN hocanızın Elma Mutfağı Projesi coğrafi açıdan mutfak için önemlidir.”

“Bu çalışmamız tarih bilme ile alakalı bir örnek olmalı, coğrafyayı tanıyarak oradaki ürünleri mutfakta değerlendirmek adına da Çetin MEYDAN hocanızın Elma Mutfağı Projesi coğrafi açıdan mutfak için önemlidir.  Eğirdir’de çokça yetişen elmalardan elma yemekleri yapılmasını sağlaması, elmaya katma değer yaratacak ve Eğirdir’in elma yemekleri ile markalaşmasına vesile olacaktır.”

“Dünyadaki tek aşçı türbesi Konya’da”

“Size aşçının değeri ile ilgili söyleyeceğim bir tarihi gerçek var ki çok ilginizi çekecektir, Mevlevi Dergahına girebilmek için Ateşbazın izni lazımdır. Ateşbaz dergahta aşçıdır. Düşünebiliyor musunuz aşçının icazeti olmada kimse Mevlevi Dergahına girememektedir. Ve son olarak size Ateşbaz-ı Veli’den bahsedeceğim Mevlevi dergâhlarının ilk aşçısı ve Mevlana’nın değer verdiği bir zat olmasının yanı sıra dervişlerin eğitiminden de sorumlu kişidir”

“Konya’da bulunan dünyadaki tek aşçı türbesi olma özelliğini koruyan Ateşbaz-ı Veli türbesi, yerli, yabancı birçok insanın ziyaret ettiği yerlerden birisi olarak da önemini hâlâ korumaktadır. Sizin de bu türbeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim.”

Yayın Tarihi: 20.5.2019
Okunma Sayısı: 535
Yayınlayan: ISUBÜ BASIN
Yukarı çık