Üniversitemizden Üniversite-Sanayi İşbirliğine Örnek Destek

Üniversitemizin Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda Makine Programında görevli Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Mahir Sofu’nun Proje danışmanlığını yaptığı ve S.D.Ü. Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. nin girişimi ile hazırlanan, Denizli de faaliyet gösteren EFSAN MAKİNA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. nin KOSGEB Ar-Ge İnovasyon projesi ile geliştirdikleri ürün Çin ve Amerika başta olmak üzere ihraç edilmeye başlandı.

Projelendirilmiş özel Radyal Turbo-fan, Turbo Kompresör ve Ex-proof fan imalatı yapan firma Ar-Ge İnovasyon projesi ile Vakum/Yoğunlaştırıcı fan imalatına da başlamış bulunmaktadır. Ürün yelpazesine eklediği bu tür fan grubu ile dünyada yüksek teknolojik fan grubu üretimi yapan sayılı firmalar arasına girmiş bulunmaktadır. Firma yapmış olduğu fanları, performans gücü ve verimlilik konularında dünya çapındaki geniş ölçekli güç santralleri, atık yakım tesisleri, demir çelik ve çimento fabrikaları gibi işletmelerde kullanılmaktadır.

Projede geliştirilen teknoloji; bir metre üzeri rotor çaplarında, 300m/s çevresel hızlarda dönebilen ve tam yükte vakum etkisi yaratan fan gövdesi, rotoru ve titreşim sönümleyici özel bir yataklama tasarımı yapmak ve imal etmektir. Aynı zamanda tasarlanan ürün enerji verimliliği konusunda da önemli bir çalışma içermektedir.

Proje kapsamı ile geliştirilen teknolojik ürünün ilk siparişlerini Franchising yöntemi ile bayi verdikleri Çin firması üzerinden Çine pazarlanmaya başlanmıştır. Bir adet fan siparişinin de ABD menşeli bir firma ile sözleşme aşamasında oldukları belirtilmiştir.

Firma yetkilileri; bu tür teknolojik fan grubunun ülkemize yıllık ithalat rakamlarının 110 milyon dolar şeklinde gerçekleştiğini artık bu teknolojinin ülkemizde üretilmesi ile bu pazara yerli üretim yapan firma olarak dâhil olduklarını belirtmiştir.

Proje ekibine başarıların devamını dileriz.

Yayın Tarihi: 7.5.2019